Dieta odchudzająca dla cukrzyka
Czy osoba cierpiąca na cukrzycę może być na diecie odchudzającej? Dowiedz się tego z naszego filmiku. Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta - diabetologa prof. Władysława Kornafela.
Witam,
Raczej starałabym zamienić się chleb orkiszowy na chleb żytni razowy. Jednak chleb orkiszowy to chleb produkowany z pszenicy, którą w diecie cukrzyka należy eliminować.
Wszystko zależy od stanu zdrowia i tego jak duże są wahania cukru, jeśli dieta ogólnie jest w miarę wyregulowana, to na pewno 1,2 kromki pieczywa orkiszowego nie będą szkodziły, natomiast jeśli wahania cukru są duże, to radziłabym wprowadzić pieczywo żytnie razowe.
Pieczywo dla osób chorych na cukrzyce powinno być ciemne, pełnoziarniste, z dużą zawartością błonnika pokarmowego. Jeśli jest to orkisz plus inne dodatki, ciemna mąka to raz na jakiś czas w niedużej ilości nie powinno zaszkodzić, chyba,ze jest z dodatkiem miodu lub dżemu:)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy cukrzyk może jeść chleb graham? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Zastąpienie chleba pieczywem chrupkim na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Czy można spożywać chleb żytni przy diecie eliminacyjnej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Nietolerancja pokarmowa a spożywanie chleba żytniego – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jedzenie kanapek z miodem u cukrzyka – odpowiada Mgr Olga Wojtysiak