Polscy naukowcy stworzyli sztuczną krew. To może być przełom w transplantologii
Naukowcy z Politechniki Warszawskiej opracowali sztuczną krew, która, jeżeli przejdzie fazę testową, może okazać się przełomem w medycynie. Wszystko ze względu na innowacyjne właściwości. - Nasza krew będzie w stanie przenosić tlen, czyli w tym wypadku nie tylko rozcieńczymy, ale zapewnimy jej też podstawową funkcję, jaką jest transport gazów - zapowiada prof. Tomasz Ciach, kierownik Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Do tej pory ta sztuka nie udała się żadnym naukowcom na świecie. Dlatego wciąż trzeba organizować społeczne zbiórki krwi. Dzięki właściwościom związku, w sztucznej krwi będzie można między innymi przechowywać organy do transplantacji. - Organy, które się pobiera do przeszczepu, bywają otłuszczone bądź uszkodzone, to duży problem. Chcielibyśmy, żeby w czasie ich przechowywania, móc je zregenerować - mówi Agata Stefanek, prezes spółki NanoSanguis S.A. i pracownik Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Wkrótce sztuczna krew będzie testowana na zwierzętach.ZOBACZ TEŻ: Rewolucyjna metoda walki z rakiem
Witam, najzdrowszym rozwiązaniem jest ugotowanie jajka na miękko.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jaki sposób mogę przyjąć witaminę B12? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Przyczyny nadmiaru witaminy B12 – odpowiada Magdalena Mroczek
- Jak uzupełniać witaminę B12 w diecie wegetariańskiej? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Przyswajalność witaminy D3 przez organizm człowieka – odpowiada Lek. Bartosz Małek
- Spożywanie surowych jaj a mięśnie – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Badania na przyswojenie witaminy B12 – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaką dietę powinnam stosować przy niedoborze witaminy B12? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Zastrzyki z witaminą B12 – odpowiada Milena Lubowicz
- Zaniżony poziom witaminy B12 a zastrzyki – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Brak witaminy B12 i D w diecie – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz