Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!
Prawdopodobnie każdy z nas tego doświadczył - syndrom dnia następnego. Czy wiesz, dlaczego tak cierpisz po suto zakrapianej imprezie? Być może powodem był rodzaj alkoholu.
Witam serdecznie. Lepszą mąką jest mąka żytnia. Niemniej jednak nie oznacza to że tej pierwszej należy się wystrzegać.
Witam.
Składniki których jest najwięcej w produkcie, są wymienione na etykiecie jako pierwsze. Jeśli nie na przeciwwskazań zdrowotnych, to zalecane jest spożywanie głównie ciemnego pieczywa pełnoziarnistego. Jest ono bogate w m.in błonniki, białko, sole mineralne i witaminy. Niepokojące są różnego typu próby zafałszowania rodzajów chleba np. chleb pszenny jest często barwiony karmelem i sugeruje, że jest chlebem razowym. Dodatek "polepszaczy smaku" może dawać chemiczny posmak. Kupowane pieczywo powinno być odpowiednio przyrumienione i wyrośnięte. Chleb zakalcowaty, przypalony, zanieczyszczony i zdeformowany jest mało wartościowy. Warto pamiętać, że w chlebach mieszanych zmniejsza się ilość wartościowej mąki żytniej.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wybór chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Dieta redukcyjna a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak wybrać dobry chleb w sklepie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chleb żytni podczas diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Chleb pszenno-żytni a zdrowie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka