Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Obie sytuacje są prawdopodobne, bez analizy dotychczasowych badań nie jestem w stanie stwierdzić tego jednoznacznie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- O czym świadczą wyniki badań IgE i IgG u 5,5-latka? – odpowiada Magdalena Mroczek
- Czy alergię bada się przez oznaczenie IgE czy IgG w krwi? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wysoki wynik IgE u 53-latki – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Całkowite IgE 145,20 a alergia – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wartość IgE u dorosłych – odpowiada Piotr Pilarski
- Jak interpretować wyniki badania na alergię u dziecka? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Co oznacza wynik IgE u 3,5-latka? – odpowiada Lek. Michał Lenard
- Wyniki testów alergicznych u dziecka – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Podwyższone IgE a alergia u 5-latka – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy przed badaniem IGE trzeba odstawić leki na alergię? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Testy alergiczne (testy antyalergiczne) - testy alergologiczne z krwi, testy na alergie pokarmowe, testy skórne, testy śródskórne, testy prowokacyjne, testy płatkowe
Testy alergiczne powinny wykonać osoby, które dośw
Przebieg konsultacji alergologicznej
Konsultacja alergologiczna jest istotnym elementem
Alergia, nadwrażliwość czy nietolerancja? Przeczytaj, czym się różnią
Podchwytliwe objawy Już 30 proc. ludzi cierpi na a