Co to jest hiperlipidemia?
Hiperlipidemia jest zaburzeniem gospodarki lipidowej organizmu i stanowi ważny czynnik rozwoju miażdżycy. Jest to rezultat siedzącego trybu życia, nieprawidłowego odżywiania, nadwagi, ale też wynik predyspozycji genetycznych. Hiperlipidemia posiada swoje odmiany, o czym opowiada kardiolog dr Piotr Gryglas.
Tak, nadmiar nabiału, który jest źródłem białka może doprowadzić do nadmiernego zakwaszenia organizmu. Taki stan może wiązać się z występowaniem uczucia osłabienia, zmęczenia, bólami głowy a nawet zaburzeniami funkcjonowania wątroby i nerek.
Niestety często przebiałczamy organizm, ilość białka w diecie nie powinna przekraczać 15% dziennego zapotrzebowania organizmu na energię. Nadmiar białka również nie jest wskazany, ponieważ azot niewykorzystany do budowy białek ustrojowych musi zostać wydalony z organizmu, w wątrobie powstaje amoniak, który z kolei zamieniany jest w mocznik i wydalany przez nerki.Zbyt duże spożycie białka może prowadzić do rozwoju kamicy nerkowej i dny moczanowej.
Witam serdecznie,
Nadmiar białka w diecie jest niebezpieczny dla naszego zdrowia, ponieważ prowadzi do zakwaszenia organizmu.
Objawy, które mogą być sygnałem, że nasz organizm jest zakwaszony to:chroniczne bóle, depresja, bóle głowy i migreny, zaburzenia snu, problemy z koncentracją, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się, osłabienia bariery immunologicznej organizmu.
Ponadto objawy, które Pani wymieniła mogą wskazywać na nadwrażliwość pokarmową na nabiał, wtedy to należy wykluczyć produkty mleczne z diety. Zanim wykluczy się nabiał, trzeba wykonać badania potwierdzające nadwrażliwość.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Warto również przeczytać: Dieta eliminacyjna-kiedy ma sens?http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/dieta-eliminacyjna-kiedy-ma-sens.html?c=9
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Poprawa samopoczucia po odstawieniu nabiału – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Białko i nabiał a odchudzanie – odpowiada Anna Porada
- Czy spożywanie dużej ilości białka powoduje zakwaszenie organizmu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Podwyższony poziom żelaza po nadmiernym jedzeniu mięsa – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- W jakich produktach jest dużo białka? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy przy chorobie Hashimoto konieczne jest eliminacja glutenu i nabiału? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Nadmierne spożywanie produktów zbożowych – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy można jeść nabiał podczas kuracji Izotekiem? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy istnieją jakieś skutki uboczne nadmiernego jedzenia nabiału? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Skutki niedoboru białka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Jakie są objawy zakwaszenia organizmu? Zwróć uwagę na te sygnały
Niewłaściwa dieta, używki i brak aktywności fizycz
Dieta przy dnie moczanowej - charakterystyka, korzyści, jadłospis
Dna moczanowana określana jest również jako artret
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p