Dieta w górach
Dzień dobry,
Najlepszym źródłem kwasów omega -3 są tłuste ryby morskie np. łosoś tuńczyk, makrela węgorz, szprot, śledź.
Pod wpływem obróbki termicznej część kwasów może ulec utlenieniu.
Największe straty występują podczas smażenia, co więcej ryba w panierce jest bardziej kaloryczna.
Z kolei w ryba wędzonych znajdują się negatywnie wpływające na zdrowie WWA.
witam serdecznie, zupa rybna jest zdecydowanie lepsza niż ryby wędzone czy smażone. ryby wędzone mają bardzo dużo soli, co może powodować nadciśnienie, a podczas smażenia nie dość, że zwiększamy kaloryczność posiłku (smażąc na oleju), to właśnie zachodzą reakcje, o których Pan wspominał- Smażenie powoduje podgrzanie produktu do wyższej temperatury niż gotowanie.
Witam,
ryby są bardzo zdrowe pod każdą postacią. Proces obróbki termicznej nie zabija kwasów omega, natomiast powinny być zjadane w asyście kwasu ( kapusta kiszona, ogórki kiszone, odrobina jogurtu naturalnego do zupy), gdyż omeg ten rozpuszcza się w kwasach.
Sylwia Beyer-Wygońska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jedzenie tuńczyka w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wady i zalety jedzenia ryb – odpowiada Mgr inż. Radosław Bernat
- Czy w ciąży można jeść wędzonego łososia? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Zastąpienie tuńczyka makrelą albo śledziem – odpowiada Mgr Klaudia Rączkowska
- Jaka ryba na kolację? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Jak często można jeść tłuste ryby? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Czy polecane są ryby morskie oraz marynowane? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy można jeść wędzonego łososia w ciąży? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Jakie ryby można jeść w ciąży? – odpowiada Mgr Olga Marzol
artykuły
Więcej rakotwórczej nitrozoaminy może być w jedzeniu niż w jednej tabletce metforminy
Polaków zaniepokoiła wieść o tym, że metformina, p
Poznaj produkty zwiększające naturalną odporność organizmu
Czosnek Silny układ odpornościowy pomaga budować p
Dlaczego warto jeść karpia? Korzyści i wykorzystanie w kuchni
Smażony, pieczony, duszony, gotowany… Karpia m