Dieta osoby chorej na cukrzycę
Jak powinna odżywiać się osoba chora na cukrzycę? Czy jej dieta musi być rygorystyczna? Na temat diety cukrzyka wypowiada się ekspert - prof. Krzysztof Strojek, diabetolog.
Dzień dobry,
duże ilości cukru znajdują się w owocach i sokach - profilaktycznie w stanach przedcukrzycowych zaleca się te produkty w ograniczonych ilościach.
Także produkty zbożowe należy zamienić na te z pełnego ziarna - ciemne pieczywo, brązowy ryż.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Dzień Dobry,
oprócz słodyczy proszę ograniczyć dosładzanie (cukrem, miodem), soki, napoje, nektary, soki dodawane do wody, produkty z białej mąki, owoce. Proszę wprowadzić do diety produkty pełnoziarniste (kasze, ryż, makaron, mąki) oraz sporą ilość warzyw, nie tylko gotowanych ale również surowych.
Pozdrawiam,
www.nutricus.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakich produktów unikać, by ograniczyć cukry proste? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ograniczenie cukrów prostych przy hipoglikemii reaktywnej – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Ograniczenie cukru w diecie a miód – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Spadek wagi po ograniczeniu cukru – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jaki powinien być próg indeksu na diecie o niskim indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zaparcia a jedzenie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Produkty bezglutenowe w diecie u osób z hiperglikemią – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Bilansowanie diety przy stanie przedcukrzycowym – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Główne źródła cukrów prostych – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zawartość cukru w sokach owocowych – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz