Usunięcie raka na zgięciu esiczo-odbytniczym a zaparcia i pieczenie w odbycie

Witam! Moja mama mia,la 2 miesiące temu operację usunięcia raka na zgięciu esiczo-odbytniczym bez stomii i bez przerzutów, obyło sie bez chemio i radioterapii. Mimo diety cierpi na uporczywe zaparcia i pieczenie w odbycie i ogólny dyzkomfort. Często przy wypróżnieniu pomaga sobie słabą lewatywą, pije dużo wody, siemię lniane. Lekarz zalecił jej otręby owsiane, ale zrezygnowała, ponieważ ją podrażniają. Mama pali ok 5 papierosów dziennie. Proszę o odpowiedź jaka może być przyczyna tych zaparć?
KOBIETA, 67 LAT ponad rok temu

Wskazania do gastroskopii

Gastroskopia to badanie, które służy ocenie stanu układu pokarmowego. Czy wiesz, jakie są wskazania do wykonania tego zabiegu? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

Dzień dobry,

U mam należy zadbać o florę bakteryjną jelit oto sposoby, proszę w miarę możliwości wszystkie wprowadzić:
1. probiotyki - codziennie spożywać jogurty naturalne lub kefir (jak najświeższe) do których można dodać owoce (świeże lub mrożone np. truskawki, maliny, jagody) lub preparaty aptekowe np. Lakcid 2 x 1 ampułka
2. owies - otręby owsiane - namoczone w wodzie - 1 łyżka dzienne, albo płatki owsiane można dodać do nich owoce lub preparat beta glukan - 1 kapsułka 2 razy dziennie
3. suszone śliwki - 3 na dzień
4. wzbogacić dietę w olej lniany (1 łyżka dziennie)- nie tylko zwiększy poślizg, ale również zregeneruje jelita.
5. na czczo lub przed snem mix - 1 łyżka miodu w 0,5 szklanki letniej wody
6. zrezygnować z ryżu na rzecz kaszy jaglanej, jęczmiennej, kuskus
7. dużo warzyw gotowanych lub drobno pokrojonych

Pozdrawiam,
Aneta Kościołek

0
Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
71 poziom zaufania

Witam
Przyczyn zaparć może być wiele, w tym również naturalna tendencja do ich występowania. Przede wszystkim należy pozostać pod stałą kontrolą lekarza. Proponowałabym także zadbać o odpowiednią podaż błonnika, jednak niewskazane jest aby pochodził on z otrębów gdyż rzeczywiście mają one silne działanie drażniące, co w tym stanie jest szczególnie niewskazane. Dobrze byłoby, aby źródłem błonnika w diecie były : płatki owsiane w postaci rozmiękczonej na przykład w wodzie lub jogurcie, warzywa i owoce (w razie konieczności częściowo przetarte), produkty zbożowe pełnoziarniste.
Należy także spożywać regularnie 5 posiłków ,unikać jedzenia w pośpiechu, oraz jedzenia na stojąco.Posiłki powinny być ciepłe, wskazane jest gotowanie w wodzie, na parze, duszenie, pieczenie w folii, zabronione natomiast smażenie na tłuszczu.Mleko najlepiej zastąpić napojami mlecznymi fermentowanymi (kefiry, jogurty, maślanka) - zawierają mniej laktozy, dostarczają bakterie Lactobacillus i Bifidobacteria, które regulują pracę jelit.
W diecie należy ograniczyć produkty obniżające perystaltykę jelit:
mąka ziemniaczana, żelatyna, napoje garbnikowe (z suszonych czarnych jagód), warzywa i owoce bogate w błonnik rozpuszczalny - pektyny ( marchew, dynia, jabłko tarte, banany ) - pektyny mają zdolność absorbowania wody, ryż - kleiki.
Niewskazane są warzywa wzdymające, strączkowe, kapustne cebulowe – mogą nasilać objawy.Regulująco na wydalanie stolca może wpływać szklanka wody z łyżką miodu i sokiem z połowy cytryny wypita na czczo.

pozdrawiam



0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty