Wysoki poziom glukozy u kobiety z nadwagą

Witam.Odebrałam dzisiaj wyniki krzywej cukrowej Glukoza na czczo wynosiła 172 mg/dL na kartce pisze że norma to 70 - 99 2 godz po 75 gram glukozy 283 mg/dl ,dodam że nie jestem w ciąży jestem kobietą lat 29. Mam sporą nadwagę, od niedawna jestem na diecie nie wiem dlaczego na czczo mam tak wysoki cukier skoro odstawiłam słodycze ,owoce i wszystko co zawiera cukier czy będę musiała być na insulinie? Obecnie nie biorę żadnych leków .
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Czym są peny do insuliny?

Peny to jeden ze sposób podawania insuliny chorym na cukrzycę. Na czym polega ich działanie? Na ten temat wypowiada się prof. Elżbieta Piontek, diabetolog.

Lek. Marta Gryszkiewicz
97 poziom zaufania

Wskazana pilna konsultacja u lekarza internisty - diabetologa.
Na podstawie wyników badań rozpoznana została cukrzyca. Wskazane jak najszybsze rozpoczęcie leczenia.
O metodzie faramkoterapii zadecyduje lekarz, po przeanalizowaniu ewentualnych przeciwwskazań i wskazań do poszczególnych metod leczenia.
Nie ulega wątpliwości, że leczenie zostanie wdrożone. Należy jednak pamiętać, że leki to nie wszystko - najważniejsze w skutecznym leczeniu cukrzycy jest odpowiednia dieta i aktywność fizyczna. Redukcja masy ciała powinna być dla Pani w tym momencie priorytetem.

0

Witam, każdy pacjent to oczywiście osobny przypadek kliniczny, ale istnieją ogólne zasady żywienia w cukrzycy, które pozwalają nam ustabilizować wahania poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie utrzymać stały poziom insuliny, jest to szczególnie ważne dla pacjentów z cukrzycą. Proszę również pamiętać, że stabilny, niski poziom insuliny oznacza rozpad tłuszczu a co za tym idzie chudnięcie.
W diecie codziennej należy zwiększyć:
- produkty bogate w błonnik. Obiżają one poziom cukru po posiłku, ich regularne przyjmowanie redukuje ryzyko wystapienia cukrzycy aż o 35%. Zaliczamy do nich otręby zbożowe, błonnik w nich zawarty najefektywniej chroni nas przed wystapieniem cukrzycy, a w samej chorobie najsilniej stabilizuje poziom cukru.
- produkty pełnoziarniste żytnie, brązowy i dziki ryż, jęczmień, owies, proso, orkisz, quinoa.
- warzywa o wysokiej zawartości błonnika: fasola (praktycznie wszystkie odmiany), jarmuż, kiełki, kalafior, brukselka, seler, brokuły, szpinak, szparagi, kapusta, bakłażan, pasternak.
- rośliny bogate w sterole, które stabilizują poziom cholesterolu, jest to o tyle ważne ponieważ cukrzyca jest chorobą zwiększającą ryzyko powikłań sercowych i wylewów. Do tych roślin zaliczamy soczewice, soje, groszek, orzechy i nasiona.
- przyjmownie produktów bogatych w magnez, na każde 100 mg magnezu obniża się ryzyko cukrzycy typu II o 15 %. Produkty zawierające magnez to migdały, jęczmień, gryka.
- cynamon, wśród niektórych badaczy budzi ciągle kontrowersje, choć badania wskazują, że nieco mniej niż łyżeczka dziennie pobudza produkcje receptorów insulinowych na powierzchni komórek, przeciwdziałając insulinooporności. Nie jest skuteczny w cukrzycy typu I.
- ocet, w szczególności ocet jabłkowy, który w godzinę od spożycia zwiększa wrażliwość komórek na insulinę o 34 %.
- ryby,orzechy, warzywa działają prewencyjnie w stosunku do insulinooporności.
- kawa czarna, jej dwie filiżanki dziennie zmniejszają ryzyko cukrzycy u kobiet.
Czego unikać:
- ziemniaki, ich codzienne spożywanie zwiększa ryzyko cukrzycy o 30 %.
- czerwone mięso, jest ono bardzo bogate w żelazo, wykazano jednak bezpośredni związek między wysokim stężeniem żelaza w organiźmie a insulinoopornością.
- produkty ubogie w błonnik, szczególnie płatki śniadaniowe.
- produkty skrobiowe – biały ryż, biały chleb, białe makarony, bagietki.
- słodkie napoje, słodycze.
- żywność zawierająca kwasy tłuszczowe trans.
- alkohol – dopuszczalna jest lampka czerwonego wina dziennie dla kobiet i dwie lamplki dla mężczyzn.
Proszę również zwrócić uwagę na fakt, że u osób z cukrzycą typu II, insulinooporność jest tym silniejsza, im większy jest deficyt witaminy D.

0

Proponuję z aktualnymi wynikami badań zgłosić się w pierwszej kolejności do lekarza pierwszego kontaktu. To on powinien ocenić co Pani dolega i zlecić dodatkowe badania, by potwierdzić, czy to cukrzyca, czy też nie. Nie jest powiedziane, że od razu będzie musiała Pani stosować insulinę. Proszę się skontaktować z lekarzem.
Pozdrawiam

0

Witam, niestety samo odstawienie słodyczy to jeszcze nie jest dieta, którą należy stosować w nadwadze czy otyłości oraz przy zaburzeniach gospodarki węglowodanowej takich jak u Pani, które de facto pozwalają rozpoznać cukrzycę, najprawdopodobniej typu 2. Najważniejsze jest zgłoszenie się w tej chwili do lekarza oraz dietetyka, który indywidualnie dla Pani ustali dietę. Zapraszam w tym celu na www.dietoterapia.waw.pl. Serdecznie pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty