Czym są peny do insuliny?
Peny to jeden ze sposób podawania insuliny chorym na cukrzycę. Na czym polega ich działanie? Na ten temat wypowiada się prof. Elżbieta Piontek, diabetolog.
Wskazana pilna konsultacja u lekarza internisty - diabetologa.
Na podstawie wyników badań rozpoznana została cukrzyca. Wskazane jak najszybsze rozpoczęcie leczenia.
O metodzie faramkoterapii zadecyduje lekarz, po przeanalizowaniu ewentualnych przeciwwskazań i wskazań do poszczególnych metod leczenia.
Nie ulega wątpliwości, że leczenie zostanie wdrożone. Należy jednak pamiętać, że leki to nie wszystko - najważniejsze w skutecznym leczeniu cukrzycy jest odpowiednia dieta i aktywność fizyczna. Redukcja masy ciała powinna być dla Pani w tym momencie priorytetem.
Witam, każdy pacjent to oczywiście osobny przypadek kliniczny, ale istnieją ogólne zasady żywienia w cukrzycy, które pozwalają nam ustabilizować wahania poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie utrzymać stały poziom insuliny, jest to szczególnie ważne dla pacjentów z cukrzycą. Proszę również pamiętać, że stabilny, niski poziom insuliny oznacza rozpad tłuszczu a co za tym idzie chudnięcie.
W diecie codziennej należy zwiększyć:
- produkty bogate w błonnik. Obiżają one poziom cukru po posiłku, ich regularne przyjmowanie redukuje ryzyko wystapienia cukrzycy aż o 35%. Zaliczamy do nich otręby zbożowe, błonnik w nich zawarty najefektywniej chroni nas przed wystapieniem cukrzycy, a w samej chorobie najsilniej stabilizuje poziom cukru.
- produkty pełnoziarniste żytnie, brązowy i dziki ryż, jęczmień, owies, proso, orkisz, quinoa.
- warzywa o wysokiej zawartości błonnika: fasola (praktycznie wszystkie odmiany), jarmuż, kiełki, kalafior, brukselka, seler, brokuły, szpinak, szparagi, kapusta, bakłażan, pasternak.
- rośliny bogate w sterole, które stabilizują poziom cholesterolu, jest to o tyle ważne ponieważ cukrzyca jest chorobą zwiększającą ryzyko powikłań sercowych i wylewów. Do tych roślin zaliczamy soczewice, soje, groszek, orzechy i nasiona.
- przyjmownie produktów bogatych w magnez, na każde 100 mg magnezu obniża się ryzyko cukrzycy typu II o 15 %. Produkty zawierające magnez to migdały, jęczmień, gryka.
- cynamon, wśród niektórych badaczy budzi ciągle kontrowersje, choć badania wskazują, że nieco mniej niż łyżeczka dziennie pobudza produkcje receptorów insulinowych na powierzchni komórek, przeciwdziałając insulinooporności. Nie jest skuteczny w cukrzycy typu I.
- ocet, w szczególności ocet jabłkowy, który w godzinę od spożycia zwiększa wrażliwość komórek na insulinę o 34 %.
- ryby,orzechy, warzywa działają prewencyjnie w stosunku do insulinooporności.
- kawa czarna, jej dwie filiżanki dziennie zmniejszają ryzyko cukrzycy u kobiet.
Czego unikać:
- ziemniaki, ich codzienne spożywanie zwiększa ryzyko cukrzycy o 30 %.
- czerwone mięso, jest ono bardzo bogate w żelazo, wykazano jednak bezpośredni związek między wysokim stężeniem żelaza w organiźmie a insulinoopornością.
- produkty ubogie w błonnik, szczególnie płatki śniadaniowe.
- produkty skrobiowe – biały ryż, biały chleb, białe makarony, bagietki.
- słodkie napoje, słodycze.
- żywność zawierająca kwasy tłuszczowe trans.
- alkohol – dopuszczalna jest lampka czerwonego wina dziennie dla kobiet i dwie lamplki dla mężczyzn.
Proszę również zwrócić uwagę na fakt, że u osób z cukrzycą typu II, insulinooporność jest tym silniejsza, im większy jest deficyt witaminy D.
Proponuję z aktualnymi wynikami badań zgłosić się w pierwszej kolejności do lekarza pierwszego kontaktu. To on powinien ocenić co Pani dolega i zlecić dodatkowe badania, by potwierdzić, czy to cukrzyca, czy też nie. Nie jest powiedziane, że od razu będzie musiała Pani stosować insulinę. Proszę się skontaktować z lekarzem.
Pozdrawiam
Witam, niestety samo odstawienie słodyczy to jeszcze nie jest dieta, którą należy stosować w nadwadze czy otyłości oraz przy zaburzeniach gospodarki węglowodanowej takich jak u Pani, które de facto pozwalają rozpoznać cukrzycę, najprawdopodobniej typu 2. Najważniejsze jest zgłoszenie się w tej chwili do lekarza oraz dietetyka, który indywidualnie dla Pani ustali dietę. Zapraszam w tym celu na www.dietoterapia.waw.pl. Serdecznie pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Duża nadwaga w ciąży i wysoki poziom glukozy – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Podwyższony poziom cukru w krwi a siemię lniane, sezam i słonecznik w diecie – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Jakie produkty zwiększają lub zmniejszają apetyt? – odpowiada Kamila Ziemann
- Zbyt wysoki poziom insuliny – odpowiada Lek. Katarzyna Janota
- Żywienie osób starszych przy cukrzycy lekowej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wysoki poziom glukozy a dieta – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Poziom glukozy, kortyzolu a wzrost wagi – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Wpływ stresu na poziom cukru we krwi – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak obniżyć wysoki cukier we krwi? – odpowiada Maciej Pawłowski
- Cukrzyca i pomiar poziomu glukozy a dieta – odpowiada Mgr Justyna Luty
artykuły
Powoduje nagły skok cukru we krwi. Ekspert: Krótka droga do cukrzycy
Wielka Brytania walczy z kryzysem, liczba osób cho
Produkty, które obniżają poziom cukru we krwi. Masz je w kuchni
Niebezpieczny cukier Cukier to "biała śmierć". Uza
Podłoże cukrzycy typu 2
Cukrzyca typu 2 jest najczęstszą postacią cukrzycy