Dressingi do sałat są oparte w dużej mierze na oliwie, która znacznie podnosi kaloryczność. Nie chcę zwiększać po 100% kaloryczności przez to, że dodam oliwę i trochę przypraw. Można czymś zastąpić tą nieszczęsną oliwę?
Tłuszcze wielonienasycone
Witam serdecznie!
Przygotowując dressingi do sałatek warto zmniejszyć ilość dodawanej oliwy, ale nie warto całkowicie jej wykluczać. Składnikiem sałatek są warzywa, w których znajdują się między innymi witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina A, D, E oraz K. Jeśli do sałatki nie dodamy tłuszczu (np. oliwy z oliwek, awokado, oleju lnianego, oleju rzepakowego), wówczas mamy bardzo małą szansę na właściwe wchłanianie i wykorzystanie witamin w naszym organizmie.
W diecie nie można liczyć tylko kalorii, ważne żeby jedzenie było dla nas zdrowe i wartościowe.
Pozdrawiam!
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Olej rzepakowy a oliwa z oliwek – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Eliza Gosławska
- Wypijanie dwóch łyżek oliwy z oliwek przed snem – odpowiada Sylwester Kłos
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czego używać do smażenia? – odpowiada Mgr Natalia Główka
- W jakich pokarmach rozpuszcza się witamina A? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Smażenie przy użyciu oliwy z oliwek a temperatura – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Różnice pomiędzy olejami rafinowanymi – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak przeliczać kaloryczność posiłków? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)