Fakty o zdrowiu - Olej z ryb może zapobiegać schizofrenii?
Dzień dobry,
Ze względu na większą zawartość jodu, kwasów omega-3 oraz witaminy D zdrowsze są ryby morskie.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek
Witam, ryby są źródłem pełnowartościowego, bardzo dobrze przyswajalnego białka, a także witamin z grupy B. Tłuste ryby dodatkowo są także bogate w kwasy omega-3 oraz witaminę A i D. Ryby morskie ponadto są doskonałym źródłem jodu. Z kolei ryby spożywane w całości z ośćmi, np. sardynki dostarczają nam wapnia. Wszystkie natomiast są stosunkowo bogate w fosfor, magnez i potas. Dlatego polecana jest różnorodność spożywanych produktów spożywczych. Dzięki temu dostarczamy do organizmu wiele ważnych składników odżywczych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Skutki braku ryb w diecie – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Składniki odżywcze w pstrągu łososiowym – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jakie produkty zawierają najwięcej minerałów odpowiadających za pamięć i koncentrację? – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Jak często można jeść tłuste ryby? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Jaki poziom witaminy D3 powinien występować u 27-latki? – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Jakie mam stosować suplementy będąc wegetarianką? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Czy diabetyk może spożywać ryby? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jaka ryba na kolację? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Jak poprawić swoją pamięć? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Wady i zalety jedzenia ryb – odpowiada Mgr inż. Radosław Bernat