Zmęczenie i otępienie a dieta

Jestem bardzo zmęczony i otępiały, gdy jem produkty takie jak kasza gryczana, brązowy ryż, niektóre warzywa, np. brokuły, brukselki i wiele innych. Gdy zacznę jeść same białe pieczywo, mięso, jajka, tłuszcze, sery, to czuję się idealnie i lekko i mam czysty umysł, bez problemów ze skupieniem się. Gdy jem tak, jak się zaleca osobom z chorobami zapalnymi jelit, to jest dużo lepiej, ale nie mam choroby Crohna ani WZJG, gastroskopia i kolonoskopia to wykluczyły. Choruję na IBS od 10 lat.
MĘŻCZYZNA, 29 LAT ponad rok temu

Wskazania do endoskopii

Endoskopia służy ocenie stanu narządów wewnętrznych. Jednak za pomocą endoskopu można nie tylko badać, ale również leczyć. Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są wskazania do endoskopii.

Witam Pana

W przypadku IBS - postaci biegunkowej, błonnik pokarmowy, zawarty właśnie w produktach takich jak kasza gryczana czy brązowy ryż, może nasilać objawy choroby i przyczyniać się do osłabienia organizmu. Proszę pamiętać, że nie wszystkie produkty i zalecenia dietetyczne, które pomagają lub szkodzą jednej osobie, tak samo zadziałają na drugiego człowieka, dlatego ważne jest obserwowanie własnego organizmu i wykluczanie tych produktów, których nasz organizm nie toleruje prawidłowo.
W przypadku zespołu jelita drażliwego zaleca się dietę FODMAP, która polega na ograniczeniu fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli. Warzywa, które zawierają znaczne ilości tych związków to m. in. wymienione przez Pana brokuły i brukselka, ale także: cebula, szparagi, karczochy, kalafior, patisony, soczewica, groszek zielony, pory, buraki ćwikłowe, kapusta, grzyby, koper włoski, czosnek.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty