Spożywanie otrębów podczas odchudzania

prosze pomozcie ktore otreby sa lepsze na odchudzanie pszenne czy owsiane , ile jesc ich dziennie , i czy gotowac czy na surowo
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Czemu nie możemy schudnąć?

Mordercze treningi, rygorystyczna dieta, a waga ani drgnie? Wiele osób ma problem ze schudnięciem. Obejrzyj film i dowiedz się, co może być tego przyczyną.

Witam, otręby pszenne warto dodawać na surowo np. do jogurtu czy sałatek, jednak ze względu na duża ilość błonnika proszę zacząć od łyżeczki dziennie i co kilka dni zwiększać, do ilości tolerowanej (czy nie wywołującej np, zaparć). Bardzo ważne jest picie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia. U niektórych osób duża ilość błonnika powoduje zaparcia u innych pomaga. Otręby owsiane również można stosować jako wzbogacenie diety np. zamiast płatków do jogurtu, mają mniejszą ilość błonnika, więc nie trzeba martwić się o zaparcia.

0

Otręby są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik spełnienia wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka m.in. reguluje pracę przewodu pokarmowego, pomaga w zaparciach i daje uczucie sytości, usuwa toksyny z organizmu itd. Żeby błonnik spełniał swoje funkcje należy pić ok 1,5 - 2 l płynów na dobę. Z otrębami trzeba ostrożnie bowiem spożyte w nadmiarze mogą podrażnić jelita. Maksymalnie dziennie można spożyć 2 łyżki otrębów. Proponuję po łyżeczce dodawać do jogurtu, soku, dressingu do sałatek. Najlepiej spożywać je na surowo.

Pozdrawiam,

Katarzyna Migoń
www.provita-katowice.pl

0

Otręby pszenne maja dużo większą zawartość błonnika niż owsiane. Oba są korzystne w trakcie diety odchudzającej, żeby nie przesadzać to warto dodawać 2 łyżki do jogurtu (np. na 2 śniadanie) lub posypywać surówkę. Żeby się nie znudziło i w ramach urozmaicenia diety można je stosować zamiennie lub mix: jedna łyżka pszennych, jedna owsianych. Proszę pamiętać o odpowiedniej ilości płynów, aby nie dopuścić do zaparć.

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Można je stosować zamiennie , ale nie powinny być jedynym źródłem błonnika w diecie - proszę pamiętać tez o 5 porcjach owoców i warzyw oraz gruboziarnistych kaszach. W diecie ważne jest urozmaicenie. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty