Czemu nie możemy schudnąć?
Mordercze treningi, rygorystyczna dieta, a waga ani drgnie? Wiele osób ma problem ze schudnięciem. Obejrzyj film i dowiedz się, co może być tego przyczyną.
Witam, otręby pszenne warto dodawać na surowo np. do jogurtu czy sałatek, jednak ze względu na duża ilość błonnika proszę zacząć od łyżeczki dziennie i co kilka dni zwiększać, do ilości tolerowanej (czy nie wywołującej np, zaparć). Bardzo ważne jest picie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia. U niektórych osób duża ilość błonnika powoduje zaparcia u innych pomaga. Otręby owsiane również można stosować jako wzbogacenie diety np. zamiast płatków do jogurtu, mają mniejszą ilość błonnika, więc nie trzeba martwić się o zaparcia.
Otręby są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik spełnienia wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka m.in. reguluje pracę przewodu pokarmowego, pomaga w zaparciach i daje uczucie sytości, usuwa toksyny z organizmu itd. Żeby błonnik spełniał swoje funkcje należy pić ok 1,5 - 2 l płynów na dobę. Z otrębami trzeba ostrożnie bowiem spożyte w nadmiarze mogą podrażnić jelita. Maksymalnie dziennie można spożyć 2 łyżki otrębów. Proponuję po łyżeczce dodawać do jogurtu, soku, dressingu do sałatek. Najlepiej spożywać je na surowo.
Pozdrawiam,
Katarzyna Migoń
www.provita-katowice.pl
Otręby pszenne maja dużo większą zawartość błonnika niż owsiane. Oba są korzystne w trakcie diety odchudzającej, żeby nie przesadzać to warto dodawać 2 łyżki do jogurtu (np. na 2 śniadanie) lub posypywać surówkę. Żeby się nie znudziło i w ramach urozmaicenia diety można je stosować zamiennie lub mix: jedna łyżka pszennych, jedna owsianych. Proszę pamiętać o odpowiedniej ilości płynów, aby nie dopuścić do zaparć.
Można je stosować zamiennie , ale nie powinny być jedynym źródłem błonnika w diecie - proszę pamiętać tez o 5 porcjach owoców i warzyw oraz gruboziarnistych kaszach. W diecie ważne jest urozmaicenie. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jedzenie otrębów owsianych i pszennych – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Czy otręby owsiane można jeść surowe? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jakie otręby wybrać i czy mleko może tuczyć? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Zawartość błonnika w otrębach – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie 1 kg tygodniowo – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy otręby pszenne na zaparcia trzeba sparzyć gorącą wodą? – odpowiada Mgr Magdalena Radziszewska
- Odchudzanie a spożywanie mieszanki warzyw na patelnię – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
- Jak długo można spożywać błonnik witalny? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Spożywanie otrębów a zaparcia – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Stosowanie błonnika a odchudzanie – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko