Trwa ładowanie...

Kwas winowy – występowanie, otrzymywanie i zastosowanie

Avatar placeholder
29.04.2022 15:22
Kwas winowy jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce
Kwas winowy jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce (Adobe Stock)

Kwas winowy to organiczny związek chemiczny występujący w owocach, zwłaszcza winogronach. To także produkt uboczny fermentacji win, który jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym, chemicznym oraz budowlanym. Substancja ma postać kryształów i wyjątkowe właściwości. Jak można ją wykorzystać? Czy jest bezpieczna?

spis treści

1. Co to jest kwas winowy?

Kwas winowy (łac. acidum tartaricum, E334) to organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów dikarboksylowych, który zawiera dwie grupy hydroksylowe (–OH). Jego wzór sumaryczny: C4H6O6.

Acidum tartaricum występuje w owocach, głównie winogronach, w stanie wolnym i w postaci soli. Po raz pierwszy wyizolowano go z wodorowinianu potasu (kwaśnego winianu potasu, tzw. winnego kamienia), który osadza się w kadziach i beczkach przy fermentacji wina. Dziś pozyskiwany jest w procesie fermentacji winogron. To uboczny produkt w przemyśle winiarskim.

Zobacz film: "Jak powstają kosmetyki?"

Kwas winowy bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i występuje w postaci bezbarwnych lub półprzezroczystych kryształków bądź jako biały krystaliczny, drobnoziarnisty proszek. Jest bezwonny, ma kwaśny smak.

2. Zastosowanie kwasu winowego

Kwas winowy i jego sole wykorzystuje się jako substancje stabilizujące i regulatory kwasowości w przemyśle spożywczym, na przykład przy produkcji serów topionych, produkcji żywności w puszkach, galaretek i wyrobów cukierniczych.

Substancja przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności została oznaczona jako E334 (regulator kwasowości w produktach spożywczych), zaś sole kwasu winowego, które również używane są jako regulatory kwasowości, oznaczone zostały następująco:

  • winian sodu E335,
  • winian potasu E336,
  • winian sodowo-potasowy (tzw. sól Seignette’a) E337.

Kwas winowy jest stosowany także w przemyśle farmaceutycznym do przygotowywania postaci leków (granulaty, tabletki musujące i rozpuszczalne) oraz jako zakwaszacz i rozczynniki w syropach oraz antybiotykach. Wykorzystuje się go również w rolnictwie do zakwaszania pasz, ponieważ poprawia i utrwala smak oraz ich własności. W przemyśle budowlanym kwas winowy wykorzystywany jest jako opóźniacz gipsu. Zwiększa też szczelność betonu.

Substancja znajduje zastosowanie także w medycynie:

3. Kwas winowy w kosmetyce

Kwas winowy, zaliczany do alfa-hydroksykwasów, jest także wykorzystywany w kosmetyce, ponieważ:

  • działa złuszczająco,
  • pobudza fibroblasty do produkcji elastyny i kolagenu, dzięki czemu wygładza drobne zmarszczki, poprawia owal twarzy i spowalnia procesy starzenia się skóry. W rezultacie odmładza i ujędrnia,
  • wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne,
  • reguluje aktywność gruczołów łojowych,
  • zwęża ujścia mieszków włosowych,
  • działa wygładzająco,
  • zwęża rozszerzone pory skóry,
  • niweluje wągry, poprawia wygląd skóry,
  • łagodzi obrzęki,
  • ogranicza wydzielanie sebum,
  • działa ściągająco,
  • pomaga pozbyć się trądziku, blizn i przebarwień. Wpływa na rozjaśnianie przebarwień, wyrównuje koloryt skóry,
  • nawilża skórę, ponieważ wspiera syntezę ceramidów odpowiadających za utrzymanie właściwego poziomu nawilżenia w tkance. Wspomaga też produkcję kwasu hialuronowego - naturalnego humektantu, który głęboko nawilża skórę, wiążąc cząsteczki wody w jej wnętrzu.

Czy kwas winowy jest szkodliwy? Nie. Uznaje się go za substancję bezpieczną. Nie jest toksyczny. Stosowany w kosmetyce ma delikatne działanie, dlatego może być używany także przez osoby o delikatnej i wrażliwej cerze. W skórze występuje jako metabolit węglowodanów. Działa w synergii z przeciwutleniaczami.

W żywności kwas winowy występuje jako składnik naturalny. W dużych ilościach, może jednak mieć działanie przeczyszczające i mogą spowodować zapalenie żołądka i jelit.

Substancję można kupić w wielu sklepach internetowych i stacjonarnych, zwłaszcza w sklepach z odczynnikami chemicznymi. Kwas winowy trzeba przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Otwarte opakowania powinno być szybko zużyte.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze