Co jeść, aby mieć białe zęby?
Śnieżnobiały uśmiech dodaje uroku i pewności siebie, a także odejmuje lat. To właśnie on sprawia, że robimy dobre wrażenie już podczas pierwszego spotkania. Warto postarać się o wygląd zębów. Sposobów wybielania zębów jest wiele – od wyspecjalizowanych produktów i zabiegów dentystycznych, jakie oferuje stomatologia estetyczna, do dobrze przemyślanej diety. Wiadomo przecież, że to, co jemy, wpływa na kolor zębów. Niektóre warzywa, owocei inne produkty spożywcze pomagają w osiągnięciu śnieżnobiałego uśmiechu. O jakich produktach mowa?
1. Po prostu gryź!
Jak jabłka, kalafior, seler i marchew mogą pomóc w wybielaniu zębów? Otóż w czasie jedzenia te produkty działają podobnie do papieru ściernego, oczyszczając zęby z osadu nazębnego. Można powiedzieć, że są to naturalne szczoteczki do zębów. Poza tym te warzywa i owoce stymulują produkcję śliny. Ślina z kolei zapobiega tworzeniu się płytki nazębnej, do której łatwo przywiera brud.
2. Wybierz cytrusy i truskawki!
Kwas zawarty w pomarańczy i ananasie może wybielić powierzchnię zębów. Dodatkowo, kwas z cytrusów zawiera enzymy, które niszczą bakterie mogące prowadzić do psucia się zębów, a co za tym idzie – nieświeżego oddechu. Substancje zawarte w cytrusach pobudzają produkcję śliny mającej działanie przeciwbakteryjne, a także usuwają plamy powstałe w wyniku picia kawy, coca-coli i czerwonego wina. Warto sięgnąć także po truskawki. Te zawierają enzym – kwas maleinowy, który ma właściwości wybielające.
3. Sięgnij po nabiał!
Mleko i produkty mleczne, takie jak jogurt i twaróg, zawierają kwas mlekowy, który może chronić przed psuciem się zębów. Według specjalistów proteiny zawarte w jogurcie przywierają do zębów, działając jak tarcza ochronna przed atakiem kwasów powodujących ubytki nazębne. Jedzenie twarogu natomiast zwiększa produkcję śliny, która usuwa brud z zębów. Poza tym nabiał jest bogaty w wapń, który chroni i wzmacnia kości utrzymujące zęby w odpowiednim miejscu.
4. Unikaj barwiących pokarmów!
Aby zachować biały uśmiech, należy zwracać uwagę także na produkty, których nie powinniśmy używać. Najlepiej jest unikać jedzenia, które zostawia plamy na zębach. Gdy spojrzysz na budowę zęba pod mikroskopem, będzie on wyglądał jak gąbka z niewielkimi otworami. Gdy wybieramy barwiące potrawy lub napoje, ich cząstki przedostają się do tych niewielkich otworów i wraz z upływem czasu przekształcają się w ciemne plamy nazębne. Największe zło dla zębów to coca-cola. Ten napój nie tylko zawiera kwasy powiększające otwory w tkance zęba, ale także powoduje ich zabarwienie na ciemny kolor. Jeśli nie możesz powstrzymać się od coca-coli, postaraj się unikać innych produktów barwiących – od wcześniej wspomnianej kawy, herbaty i wina, do sosu sojowego oraz tytoniu.
Potrzeba tylko siedmiu minut, aby rozpoczął się proces niszczenia tkanki zęba. Możesz jednak łatwo temu zapobiec. Wystarczy, że przepłuczesz zęby czystą wodą przed sięgnięciem po szczoteczkę do zębów. Jeśli nie masz pod ręką szczoteczki lub wody, wybierz gumy bez cukru. Żując je, usuniesz z zębów cząstki pokarmu przyczyniające się do ich niszczenia.