Mówi się, że to eliksir młodości. Wystarczy łyżka dziennie
Niepozorne ziarenka siemienia lnianego skrywają w sobie ogromny potencjał. Za kilka złotych można mieć naturalny kosmetyk, który pomoże spowolnić procesy starzenia i zachować urodę na dłużej. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie.
1. Naturalny eliksir młodości
W pogoni za młodością sięgamy po kosztowne zabiegi i kosmetyki, podczas gdy na wyciągnięcie ręki mamy prosty i przede wszystkim naturalny produkt. Nie bez przyczyny należy on do grona superfoods, czyli żywności o cennych właściwościach zdrowotnych.
Siemię lniane, znane od wieków, jest bogate w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
Regularne spożywanie siemienia lnianego dostarcza cennych kwasów omega-3. Te zdrowe tłuszcze mają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne. Wspierają pracę serca, regulują ciśnienie krwi oraz poziom "złego" cholesterolu.
Ponadto chronią mózg przed wolnymi rodnikami i stanami zapalnymi, co z kolei może zmniejszać ryzyko rozwoju demencji i choroby Alzheimera.
Siemię lniane jest również źródłem silnych antyoksydantów, które pomagają chronić przed nowotworami (obniża ryzyko rozwoju raka żołądka, jelita grubego, piersi i szyjki macicy) i chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca czy schorzenia nerek.
Dodatkowo zawarte w nim białko wspiera utrzymanie masy mięśniowej, której utrata jest naturalnym efektem starzenia.
2. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie
100 gramów siemienia lnianego zawiera 534 kalorie, ale nawet niewielka ilość produktu wzbogaca potrawy o dodatkowe składniki odżywcze i właściwości prozdrowotne.
Aby skorzystać z dobroczynnych właściwości siemienia lnianego, wystarczy codziennie spożywać jedną łyżeczkę zmielonych ziaren.
Można je dodawać do koktajli, sałatek, musli, jogurtów czy owsianek. Świetnie sprawdzają się też jako dodatek do domowego pieczywa i wypieków.
Innym sposobem jest przygotowanie napoju z siemienia lnianego. Wystarczy zalać łyżkę stołową zmielonych ziaren pół szklanki ciepłej wody i odstawić na ok. dwie godziny. Po tym czasie napój jest gotowy do spożycia.
Ważne, by używać siemienia mielonego – jest łatwiej przyswajalne i przynosi więcej korzyści niż całe ziarna.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl