Mówi się, że to eliksir młodości. Wystarczy łyżka dziennie
Niepozorne ziarenka siemienia lnianego skrywają w sobie ogromny potencjał. Za kilka złotych można mieć naturalny kosmetyk, który pomoże spowolnić procesy starzenia i zachować urodę na dłużej. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie.
W tym artykule:
Naturalny eliksir młodości
W pogoni za młodością sięgamy po kosztowne zabiegi i kosmetyki, podczas gdy na wyciągnięcie ręki mamy prosty i przede wszystkim naturalny produkt. Nie bez przyczyny należy on do grona superfoods, czyli żywności o cennych właściwościach zdrowotnych.
Siemię lniane, znane od wieków, jest bogate w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
Regularne spożywanie siemienia lnianego dostarcza cennych kwasów omega-3. Te zdrowe tłuszcze mają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne. Wspierają pracę serca, regulują ciśnienie krwi oraz poziom "złego" cholesterolu.
Siemię lniane - w jaki sposób można je wykorzystywać?
Ponadto chronią mózg przed wolnymi rodnikami i stanami zapalnymi, co z kolei może zmniejszać ryzyko rozwoju demencji i choroby Alzheimera.
Siemię lniane jest również źródłem silnych antyoksydantów, które pomagają chronić przed nowotworami (obniża ryzyko rozwoju raka żołądka, jelita grubego, piersi i szyjki macicy) i chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca czy schorzenia nerek.
Dodatkowo zawarte w nim białko wspiera utrzymanie masy mięśniowej, której utrata jest naturalnym efektem starzenia.
Wystarczy jedna łyżeczka dziennie
100 gramów siemienia lnianego zawiera 534 kalorie, ale nawet niewielka ilość produktu wzbogaca potrawy o dodatkowe składniki odżywcze i właściwości prozdrowotne.
Aby skorzystać z dobroczynnych właściwości siemienia lnianego, wystarczy codziennie spożywać jedną łyżeczkę zmielonych ziaren.
Można je dodawać do koktajli, sałatek, musli, jogurtów czy owsianek. Świetnie sprawdzają się też jako dodatek do domowego pieczywa i wypieków.
Innym sposobem jest przygotowanie napoju z siemienia lnianego. Wystarczy zalać łyżkę stołową zmielonych ziaren pół szklanki ciepłej wody i odstawić na ok. dwie godziny. Po tym czasie napój jest gotowy do spożycia.
Ważne, by używać siemienia mielonego – jest łatwiej przyswajalne i przynosi więcej korzyści niż całe ziarna.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- WP abcZdrowie