Jak dieta zmienia rysy twarzy
To prawda – dieta może zmienić rysy twarzy, sprawić, że będzie napuchnięta, ziemista, zaczerwieniona, a ty będziesz wyglądać staro i niezdrowo. Z twarzy można dowiedzieć się, jakie błędy żywieniowe popełniasz i jakie zmiany natychmiast powinnaś wprowadzić do swojego jadłospisu. Dr Nigma Talib, ekspertka od pielęgnacji skóry i naturoterapii oraz urodowe guru hollywoodzkich gwiazd, w ciągu ostatnich 10 lat przebadała tysiące pacjentów, co pozwoliło jej na potwierdzenie tezy, że jedzenie znacząco wpływa na wygląd twarzy.
Ekspertka wyróżnia cztery typy twarzy, a każdy z nich jest charakterystyczny dla czterech błędów żywieniowych, które popełniamy.
Kobieta o kilku twarzach
Autorka książki „Reverse The Signs Of Ageing: The Revolutionary Inside – Out Plan To Glowing, Youthful Skin” twierdzi, że wystarczy jej jedno spojrzenia na twarz pacjenta, żeby wiedzieć, czego w diecie ma zdecydowanie za dużo.
Twarz amatorek wina
U kobiet, które nie stronią od alkoholu (zarówno od wina, jak i innych trunków), na twarzy pojawiają się zmarszczki, zaczerwienienia między oczami i rozszerzone pory. Skóra jest odwodniona, zaczerwieniona, powieki opadają i pojawiają się głębokie bruzdy nosowo-wargowe. Alkohol sprawia, że skóra traci wilgotność, przez co zmarszczki i zagłębienia w skórze są znacznie bardziej widoczne. Cukier znajdujący się w alkoholu uszkadza włókna kolagenowe skóry, co powoduje, że powieki zaczynają opadać, a pory powiększają się.
Zaczerwienione policzki oraz nos po wypiciu nawet niewielkiej ilości alkoholu świadczą o tym, że wystąpił stan zapalny skóry. Dodatkowo dr Nigma Talib podkreśla, że przestrzeń pomiędzy brwiami jest ściśle powiązana z pracą wątroby, którą uszkadza alkohol. Z tego względu pojawiają się w tym miejscu głębokie zmarszczki i podrażnienia.
Twarz glutenowa
Białko znajdujące się w pszenicy, jęczmieniu, owsie oraz życie może wywoływać stany zapalne w organizmie. Twarz staje się napuchnięta, pojawiają się na niej ciemne plamy pigmentowe oraz wypryski na brodzie. Nasila się rumień, policzki są czerwone, możemy zauważyć popękane naczynka. Objawy najsilniej występują u osób, które nie tolerują glutenu i znikają zaraz po pozbyciu się go z diety. Doktor zaleca całkowitą eliminację tego białka z jadłospisu, ewentualnie spożywanie większej ilości wody oraz błonnika.
Twarz cukrowa
Twarz cukrowa jest charakterystyczna dla kobiet, które w menu mają zbyt dużo węglowodanów prostych, takich jak słodycze, ciasta czy białe pieczywo. Cukier uszkadza włókna kolagenowe i elastynę, które stają się sztywne i tracą swoją elastyczność. Skóra staje się szara, pojawiają się zmarszczki na czole i pod oczami, a także wypryski na całym ciele. Według zasad mapowania twarzy to czoło związane jest z trawieniem. W tym miejscu mogą najczęściej pojawiać się przebarwienia i zmarszczki.
To nie wszystko. Z obserwacji dr Talib wynika, że cukier znacznie osłabia kondycję włosów w brwiach. Ograniczenie cukru w diecie sprawia, że twarz diametralnie się zmienia i widać to już po pierwszych dniach odstawienia.
Twarz nabiałowa
Charakteryzują ją ciemne worki i cienie pod oczami, opuchnięte oczy, a także drobne białe plamki i grudki podskórne na brodzie. Z wiekiem organizm ludzki traci enzymy odpowiedzialne za prawidłowe trawienie laktozy. Jeśli organizm ma z tym problem, na twarzy pojawiają się charakterystyczne zmiany. Mleko może także zawierać w swoim składzie substancje chemiczne zaburzające równowagę gospodarki hormonalnej, a to jedna z przyczyn zatkanych porów i pojawienia się stanów zapalnych na twarzy.