Jak działa rybi kolagen?
1 z 7Rybi kolagen – białko nie tylko na zmarszczki
Chociaż kolagen występuje w wielu produktach, ten pochodzący od ryb jest jego najlepszym źródłem. Jest on o 1,5 razy lepiej wchłanialny od tego występującego w innych zwierzętach, np. w świniach. Posiada mniejszą niż u bydła masę cząsteczkową oraz wielkość, co pozwala na wchłanianie białka w większym stopniu.
Z tego powodu szybciej dostaje się do krwiobiegu, a następnie dociera do każdej komórki organizmu. Prowadzi to do syntezy kolagenu w tkankach stawowych, kościach i skórze.
Najwięcej kolagenu znajduje się w tych częściach ryb, które zazwyczaj wyrzucamy – czyli w skórze i w łuskach. Właśnie dlatego warto przynajmniej raz na jakiś czas ugotować zupę rybną, której podstawą są właśnie te składniki. Uzupełni ona wszystkie niedobory kolagenu w organizmie.
Przeczytaj także: Paluszki krabowe to oszustwo, a sushi powoduje pasożyty? Przeczytaj zanim zjesz