Jak działa rybi kolagen?
Chociaż kolagen występuje w wielu produktach, ten pochodzący od ryb jest jego najlepszym źródłem. Jest on o 1,5 razy lepiej wchłanialny od tego występującego w innych zwierzętach, np. w świniach. Posiada mniejszą niż u bydła masę cząsteczkową oraz wielkość, co pozwala na wchłanianie białka w większym stopniu.
Z tego powodu szybciej dostaje się do krwiobiegu, a następnie dociera do każdej komórki organizmu. Prowadzi to do syntezy kolagenu w tkankach stawowych, kościach i skórze.
Najwięcej kolagenu znajduje się w tych częściach ryb, które zazwyczaj wyrzucamy – czyli w skórze i w łuskach. Właśnie dlatego warto przynajmniej raz na jakiś czas ugotować zupę rybną, której podstawą są właśnie te składniki. Uzupełni ona wszystkie niedobory kolagenu w organizmie.
Przeczytaj także: Paluszki krabowe to oszustwo, a sushi powoduje pasożyty? Przeczytaj zanim zjesz
Kolagen, czyli...?
Kolagen to białko odpowiedzialne za elastyczność skóry, ścięgien, kości, stawów, mięśni, naczyń krwionośnych, oczu, dziąseł, włosów i paznokci. Jest on najbardziej rozpowszechnionym białkiem w całym organizmie. To właśnie dzięki niemu nasza skóra jest jędrna, a włosy mocne i lśniące.
Rybi kolagen ma bardzo specyficzny skład. Zawiera on wysokie stężenie glicyny, proliny i hydroksyprocyliny, czyli aminokwasów – związków budujących nasz organizm. Ten ostatni nie zostaje całkowicie strawiony, więc można wykryć jego obecność we krwi. Hydroksyprocylina stymuluje wzrost komórek skóry, stawów i kości, prowadząc tym samym do syntezy kolagenu.
Przeczytaj także: Naturalny eliksir młodości. W tej części ryby jest go najwięcej
Właściwości zdrowotne rybiego kolagenu
Kolagen zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry - poprawia jej gładkość, jędrność i elastyczność. Dzięki utrzymywaniu odpowiedniego nawilżenia chroni także przed powstawaniem głębokich zmarszczek.
Potwierdzają to badania opublikowane w "Open Nutraceuticals Journal". Naukowcy są zdania, że kolagen jest naturalnym narzędziem w codziennej walce z niepożądanymi oznakami starzenia.
Stosowany jest również w leczeniu kości, gdyż ma zdolność zwiększania w nich gęstości mineralnej. W związku z tym leczy stany zapalne. Istnieją także badania związane z wpływem rybiego kolagenu na regenerację kości, np. po złamaniach.
Przeczytaj także: Zamiast skalpela i drogich kremów. Odmładzają i wygładzają zmarszczki
Kolagen dobry na zadrapania
Rybi kolagen leczy także zadrapania, rany i blizny. Jest on niezbędny we wszystkich procesach gojenia, ponieważ wspiera produkcję nowych tkanek. Dzięki niemu wszystkie rany będą znikać znacznie szybciej, a proces regeneracji będzie przebiegał prawidłowo.
Kolagen w 97 proc. składa się z białka. Jego zwiększone spożycie w diecie może wpłynąć na poprawę naszej kondycji oraz zapobiec utracie mięśni. Optymalna ilość białka pozwoli także na szybkie odzyskanie sił po wyczerpującym treningu. Łączy się to także z możliwością kontrolowania swojej wagi.
Właściwości odżywcze kolagenu
Rybi kolagen wykazuje jeszcze jedną interesującą właściwość – działa antybakteryjnie. W testach przeprowadzonych w Kanadzie hamował on rozwój Staphylococcus aureus, czyli gronkowca.
Zakażenie tą bakterią jest bardzo niebezpieczne dla organizmu. Występuje bowiem na skórze, a więc bardzo łatwo może dojść do jego rozpowszechnienia. Nieleczone zakażenie może skończyć się śmiercią.
Dostępność kolagenu
Kolagen dostępny jest w postaci tabletek, w proszku lub w płynie. Znajdziemy go w sklepach internetowych lub tych ze zdrową żywnością. Suplementy z jego dodatkiem kupisz w aptekach. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na skład – ten najlepszy jakościowo nie będzie zawierał żadnych wypełniaczy, cukru ani sztucznych konserwantów.
W 10 gramach kolagenu znajdziemy: 9,4 grama białka, 10 miligramów sody oraz małe ilości potasu, wapnia i żelaza.