Trwa ładowanie...

Olej jojoba i jego cudowne właściwości. Jak wykorzystać go w pielęgnacji

Olej jojoba cudowny, naturalny olejek, który produkuje się z nasion drzew jojoba. Ten bezzapachowy olejek stał się jednym z podstawowych kosmetyków stosowanych na całym świecie. Jest on niezwykle uniwersalny i może być stosowany na skórę całego ciała, a także włosy. Zabiegi z olejkiem jojoba to doskonały sposób, aby utrzymać piękno i zdrowie włosów, paznokci, a także skóry twarzy oraz ciała.

Zobacz film: "Zdrowotne właściwości oleju [Wirtualna Poradnia]"

spis treści

1. Czym jest olej jojoba

Olejek jojoba to płynny wosk uzyskiwany z nasion jojoba. Indianie amerykańscy, zwłaszcza plemię Apaczów, znali tę roślinę pod nazwą „hohowi”, dopiero później, po podboju Ameryki, Hiszpanie przekształcili tę nazwę na „jojoba”. Pierwotnie wykorzystywano hohowi w leczeniu raka skóry i rozległych ran.

Buteleczka olejku jojoba
Buteleczka olejku jojoba

Kremy do pielęgnacji cery wrażliwej powinny zawierać w swoim składzie olejek jojoba, ponieważ przywraca...

zobacz galerię

Później okazało się, że oprócz właściwości leczniczych olejek jojoba świetnie działa na porost włosów oraz pozwala uzyskać gładką i promienną cerę. Warto zainwestować w niego zimą, kiedy nasza skóra jest mocno przesuszona.

Olejek jojoba jest dostępny w aptekach, sklepach zielarskich oraz drogeriach i kosztuje ok. 15 zł za 50 ml.

2. Właściwości oleju jojoba

Olej jojoba ma bardzo skuteczne właściwości przeciwzapalne i nawilżające skórę. Jest wspaniałym produktem naturalnym, który stosuje się w leczeniu różnych chorób skóry i problemów związanych z włosami. Produkt ten jest tani i z tego względu warto go zakupić. Dzięki temu zafundujesz swojej skórze oraz zdrowiu wiele korzyści. Ponadto olej jojoba jest tak popularny na całym świecie, ponieważ jest idealny dla każdego typu cery i nie powoduje reakcji alergicznych lub podrażnień. W codziennej pielęgnacji możesz wykorzystać olej jojoba na wiele różnych sposobów.

Olejek jojoba polecany jest do każdego rodzaju skóry. Zawiera w sobie witaminę E, nazywaną witaminą młodości. Ponadto stymuluje włókna kolagenowe oraz elastynę – białko strukturalne w tkance łącznej. – Jojoba wzmacnia „cement” pomiędzy komórkami, co powoduje zagęszczenie tkanki skórnej oraz wypełnienie zmarszczek – dodaje ekspert.

Jojoba zawiera w sobie wiele cennych składników, które doskonale oddziałują na naszą skórę. To także źródło kwasu mirystynowego, który jest skuteczny w leczeniu zapalenia stawów i reumatyzmu.

3. Olej jojoba w kosmetyce

Nie musisz wydawać majątku na drogie kosmetyki, których producenci obiecują niesamowite wyniki. Często kosmetyki te mają niewielki wpływ na wygląd twojej cery bądź wcale nie różnią się od tańszych preparatów. Zapomnij o wszystkich chemicznych dodatkach, takich jak sztuczne barwniki oraz konserwanty, i w pełni korzystaj z kosmetyków naturalnych. Olejek jojoba możesz kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością.

3.1. Pielęgnacja tłustej skóry

Ze względu na swoje naturalne właściwości nawilżające, olej ten jest bardzo popularnym składnikiem kosmetycznym. Jego struktura przypomina naturalne sebum wydzielane przez skórę i jest idealny w przypadku skór suchych, które mają problem z wytworzeniem naturalnej bariery ochronnej na swojej powierzchni. Jeżeli masz skórę tłustą i martwią cię pojawiające się na jej powierzchni stany zapalne i zaskórniki, olej jojoba zrównoważy wydzielanie sebum, chroniąc cię przed nimi.

Możesz stosować olej jojoba bezpośrednio na skórę bądź dodawać kilka jego kropel do balsamu lub kremu, który stosujesz na co dzień. Innym doskonałym sposobem wykorzystującym olej jojoba jest demakijaż skóry twarzy. Zanurz wacik w jego niewielkiej ilości i oczyść twarz z tuszu do rzęs, pudrów i fluidów.

Produkt ten jest bardzo łagodny i delikatny, a doskonale zmywa nawet wodoodporny makijaż. Ponadto, stosując olej jojoba do demakijażu oczu, wpłynie to na ich kondycję. Rzęsy staną się mocniejsze i lśniące. Po wykonaniu takiego demakijażu przetrzyj twarz chusteczką, aby usunąć nadmiar oleju.

Na takie działanie ojeku jojoba wpływa przede wszystkim zawarta w nim witamina F, która jest mieszaniną nienasyconych kwasów tłuszczowych. - Jojoba jest bardzo skuteczna w takich przypadkach - jest to substancja łatwo przyswajalna i dobrze tolerowana nawet przy problemach skórnych. To stabilna formuła, która nie utlenia się i chroni przed wolnymi rodnikami, odżywia i nawilża – twierdzi Fabienne Millet, farmaceutka i specjalistka ziołolecznictwa.

Zobacz też:

3.2. Pielęgnacja suchej skóry i ust

Jeżeli twoje usta są suche, olej jojoba będzie produktem, który szybko rozwiąże ten problem. Stosuj niewielką ilość tego produktu regularnie. Bardzo szybko zapomnisz o problemie, jakim są spierzchnięte usta – będą miękkie i dobrze nawilżone. Skóra dłoni jest ciągle narażona na działanie czynników zewnętrznych, takich jak detergenty, woda oraz niskie temperatury. Z tego powodu często mamy problem z jej suchością.

Olej jojoba doskonale nawilży skórę dłoni i pozostawi na ich powierzchni ochronną warstwę. Wystarczy kilka kropelek, aby zregenerować skórę rąk. Jeżeli masz suche włosy, dodaj kilka kropel oleju do ulubionych produktów, które stosujesz do pielęgnacji włosów. Pamiętaj o tym, aby potem dokładnie spłukać te kosmetyki z powierzchni włosów. Dzięki temu będą nawilżone, mocne i lśniące.

4. Olej jojoba zimą

Przebywanie w nagrzanych pomieszczeniach, a następnie wychodzenie na dwór znacznie obniża kondycję naszej skóry, która staje się szara i matowa. Olejek jojoba chroni płaszcz hydrolipidowy, czyli wierzchnią warstwę naskórka, która zbudowana jest z wody i lipidów. Roślina ta dba o prawidłowe nawodnienie skóry oraz dostarcza niezbędnych tłuszczów, które pozwalają na utrzymanie jej w dobrej kondycji nawet zimą. Ponieważ struktura oleju jojoba przypomina sebum, które wytwarza nasza skóra, wosk szybko się wchłania, a natłuszczona skóra ogranicza produkcję tej substancji.

Olej jojoba sprawdza się w leczeniu zmian skórnych
Olej jojoba sprawdza się w leczeniu zmian skórnych (123rf)

5. Olej jojoba na rany i otarcia

Olej jojoba polecany jest do leczenia ran, także tych powstałych w wyniku oparzeń czy odmrożeń. Ponieważ nie wywołuje reakcji alergicznych, może być stosowany nawet u dzieci na tzw. zaczerwienienia pieluszkowe. Roślina ogranicza rozwój bakterii, dzięki czemu szybko pozbędziemy się odcisków. Dzięki zawartemu skwalenowi ma silne właściwości przeciwgrzybicze, co sprawia, że ogranicza namnażanie się patogennych grzybów i pomaga wyleczyć choroby skóry.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.