Krwawiące dziąsła
Krwawienie z dziąseł to częsta dolegliwość, która pojawia się przy myciu zębów lub w czasie gryzienia twardych pokarmów. Istnieje wiele przyczyn powodujących krwawienie z dziąseł. Dolegliwość, podobnie jak inne rodzaje krwawień, zaliczana jest do zaburzeń krzepnięcia krwi. O krwawieniu z dziąseł należy zawsze informować lekarza. Często leczeniem krwawiących dziąseł zajmują się odpowiedni specjaliści, nie zawsze stomatolog.
1. Przyczyny krwawienia z dziąseł
Możliwe powody pojawienia się krwi z dziąseł to:
- Niedokrwistość – za tę chorobę odpowiadają takie czynniki jak: niedobór żelaza spowodowany niewłaściwym odżywianiem lub wytwarzaniem przez organizm zbyt małej ilości płytek krwi, zaburzenia krzepnięcia, krwawienie wewnętrzne i choroby nowotworowe, na przykład białaczka. Osoby, które podejrzewają u siebie niedokrwistość, powinny jak najszybciej skontaktować się ze swoim lekarzem. Trzeba będzie wykonać morfologię krwi, a także test na krew utajoną w kale. Niedokrwistości nie można lekceważyć, ponieważ każda postać tej choroby jest bardzo niebezpieczna dla życia.
- Cukrzyca – krwawienie dziąseł może być jednym z objawów tej choroby, choć jest to dość rzadki symptom cukrzycy, częściej u diabetyków pojawiają się pleśniawki, ropniaki przyzębne lub zakażenie drożdżakowe. Organizm osoby chorej na cukrzycę bardzo powoli reaguje na leczenie dolegliwości jamy ustnej. Jeśli podejrzewamy u siebie cukrzycę, powinniśmy wykonać badanie na stężenie glukozy we krwi. Należy dbać o prawidłową higienę zębów i dziąseł oraz zdrowo się odżywiać, w niektórych przypadkach trzeba zażywać odpowiednie leki.
- Niedobór witamin – krwawiące dziąsła często zwiastują niedobór witamin C i K. Brak witaminy C wynika z niewłaściwej diety, ubogiej w warzywa i owoce. Natomiast niedobór witaminy K wiąże się z wyjałowieniem przewodu pokarmowego, za co w większości wypadków odpowiada długa antybiotykoterapia. Wchłanianie witaminy K może być zaburzone zahamowaniem odpływu żółci. Osoby cierpiące na niedobory witamin powinny wzbogacić swoją dietę o warzywa i owoce bogate w witaminy C i K. Warto zatem jeść pomidory, szpinak, włoską kapustę, owoce cytrusowe i jagodowe, kiszoną kapustę, jabłka, kiwi, paprykę, brokuły, natkę z pietruszki.
2. Krwawiące dziąsła w chorobach
Krew z dziąseł dość często pojawia się przy ostrym stanie zapalnym i marskości wątroby. Jest to następstwo zaburzeń czynności płytek we krwi. Niestety krwawienie spowodowane chorobami wątroby dotyczy wielu błon śluzowych naszego organizmu, nie tylko błon śluzowych jamy ustnej. Schorzenia wątroby wymagają specjalistycznego leczenia.
Niekiedy krwawienie z dziąsła spowodowane jest przyjmowaniem niektórych preparatów w leczeniu padaczki, astmy, nadciśnienia tętniczego, alergii, zakrzepów żylnych czy chorób nowotworowych. Czasem wywołane jest sterydami, hormonalnymi środkami antykoncepcyjnymi, innymi lekami hormonalnymi lub niesterydowymi lekami przeciwzapalnymi. Jeśli pojawia się krwawienie z dziąseł, powinniśmy poprosić lekarza o zmianę leku lub stosowanej dawki.