Kwas stearynowy – właściwości, zastosowanie i bezpieczeństwo
Kwas stearynowy to kwas tłuszczowy występujący w tłuszczach zwierzęcych i roślinnych. Naturalnie obecny jest w olejach, woskach i tłuszczach. Jest wykorzystywany w wielu gałęziach przemysłu. Pojawia się w wielu produktach kosmetycznych, co ma związek z jego właściwościami. Jak działa? Czy jest substancją bezpieczną?
Źródło zdjęć: © Adobe stock