Maść nagietkowa – właściwości, zastosowanie, przepis
Nagietek to roślina o wielu zastosowaniach leczniczych. Wykorzystywany jest w formie naparów, olejków lub maści. Czym jest maść nagietkowa, jak działa i jak przygotować maść nagietkową?
1. Właściwości nagietka
Nagietek charakteryzuje się dużą zawartością substancji aktywnych. To one odpowiadają za jego właściwości lecznicze. Główne właściwości nagietka lekarskiego to:
- działanie moczopędne – dzięki zawartości alkoholi i saponin, nagietek ułatwia oddawanie moczu;
- ochrona przed nowotworami – zawarte w roślinie flawonoidy, estry, sterole i związki polifenolowe zwalczają wolne rodniki, a zatem mają działanie przeciwnowotworowe;
- działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe – zawarte w nagietku saponiny to składniki wielu leków przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych;
- wzmocnienie odporności – kwiaty nagietka zawierają dużo witaminy C, soli mineralnych oraz polisacharydów;
- ochrona przed wrzodami i problemami żołądkowymi – napary z nagietka chronią śluzówkę żołądka oraz wspomagają regenerację;
- działanie przeciwbólowe oraz rozkurczowe – zawarte w nim substancje wspomagają leczenie chorób gardła;
- obniżenie ciśnienie krwi – olejki eteryczne zawarte w nagietku odprężają i obniżają ciśnienie krwi.
2. Maść nagietkowa – zastosowanie
Maść nagietkową można stosować w każdym wieku. Nawet u niemowląt może służyć jako świetne wsparcie dla skóry. Maść nagietkowa może być używana przy każdym rodzaju cery oraz na wszystkie miejsca ciała, także okolice intymne.
Maść nagietkowa działa odkażająco i antybakteryjnie. Wspomaga odnowę skóry i procesy gojenia ran. Łagodzi stany zapalne i zapobiega rozstępom. Maść z nagietka można używać do następujących problemów skórnych:
- odleżyny;
- żylaki;
- oparzenia;
- zapalenia skóry;
- odmrożenia;
- trudno gojące się rany;
- ukąszenia;
- zajady;
- odciski;
- blizny;
- podrażnienia skóry;
- trądzik.
3. Maść nagietkowa – przepis
Przygotowanie maści nagietkowej jest proste i szybkie.
Składniki maści z nagietka:
- Kostka smalcu (zalecany jest smalec gęsi);
- Dwie garści suszonych kwiatów nagietka.
Przyda się także słoiczek na maść.
Przygotowanie maści nagietkowej krok po kroku:
- Smalec rozpuszczamy w garnku, dodajemy ususzone kwiaty i całość doprowadzamy do wrzenia.
- Odstawiamy na 30 minut do wystygnięcia.
- Gdy zawartość ostygnie podgrzewamy ją do osiągnięcia płynnej formy.
- Całość przelewamy przez sitko do słoiczka lub małego pojemnika.
Maść należy przechowywać w lodówce.