Maść nagietkowa – właściwości, zastosowanie, przepis
Nagietek to roślina o wielu zastosowaniach leczniczych. Wykorzystywany jest w formie naparów, olejków lub maści. Czym jest maść nagietkowa, jak działa i jak przygotować maść nagietkową?
W tym artykule:
Właściwości nagietka
Nagietek charakteryzuje się dużą zawartością substancji aktywnych. To one odpowiadają za jego właściwości lecznicze. Główne właściwości nagietka lekarskiego to:
- działanie moczopędne – dzięki zawartości alkoholi i saponin, nagietek ułatwia oddawanie moczu;
- ochrona przed nowotworami – zawarte w roślinie flawonoidy, estry, sterole i związki polifenolowe zwalczają wolne rodniki, a zatem mają działanie przeciwnowotworowe;
- działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe – zawarte w nagietku saponiny to składniki wielu leków przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych;
- wzmocnienie odporności – kwiaty nagietka zawierają dużo witaminy C, soli mineralnych oraz polisacharydów;
- ochrona przed wrzodami i problemami żołądkowymi – napary z nagietka chronią śluzówkę żołądka oraz wspomagają regenerację;
- działanie przeciwbólowe oraz rozkurczowe – zawarte w nim substancje wspomagają leczenie chorób gardła;
- obniżenie ciśnienie krwi – olejki eteryczne zawarte w nagietku odprężają i obniżają ciśnienie krwi.
Maść nagietkowa – zastosowanie
Maść nagietkową można stosować w każdym wieku. Nawet u niemowląt może służyć jako świetne wsparcie dla skóry. Maść nagietkowa może być używana przy każdym rodzaju cery oraz na wszystkie miejsca ciała, także okolice intymne.
Lecznicze właściwości piwonii
Maść nagietkowa działa odkażająco i antybakteryjnie. Wspomaga odnowę skóry i procesy gojenia ran. Łagodzi stany zapalne i zapobiega rozstępom. Maść z nagietka można używać do następujących problemów skórnych:
- odleżyny;
- żylaki;
- oparzenia;
- zapalenia skóry;
- odmrożenia;
- trudno gojące się rany;
- ukąszenia;
- zajady;
- odciski;
- blizny;
- podrażnienia skóry;
- trądzik.
Maść nagietkowa – przepis
Przygotowanie maści nagietkowej jest proste i szybkie.
Składniki maści z nagietka:
- Kostka smalcu (zalecany jest smalec gęsi);
- Dwie garści suszonych kwiatów nagietka.
Przyda się także słoiczek na maść.
Przygotowanie maści nagietkowej krok po kroku:
- Smalec rozpuszczamy w garnku, dodajemy ususzone kwiaty i całość doprowadzamy do wrzenia.
- Odstawiamy na 30 minut do wystygnięcia.
- Gdy zawartość ostygnie podgrzewamy ją do osiągnięcia płynnej formy.
- Całość przelewamy przez sitko do słoiczka lub małego pojemnika.
Maść należy przechowywać w lodówce.