Trwa ładowanie...

Mika- co to jest, zastosowanie, czy kosmetyki z dodatkiem miki są bezpieczne

Mika (występująca również pod nazwą łyszczyk) to charakterystyczny minerał, który jest zaliczany do grupy krzemianów. Minerał ten od wielu lat wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym. Mikę dodaje się do mineralnych produktów kolorowych oraz pielęgnacyjnych. Jakie działanie wykazuje łyszczyk? Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Zobacz film: "10 urodowych trików, które musisz znać"

spis treści

1. Mika- co to jest?

Mika, nazywana także łyszczykiem, jest charakterystycznym minerałem należącym do grupy krzemianów. Przypuszcza się, że nazwa minerału pochodzi od łacińskich słów: mica (ziarno) lub micare (błyszczeć). Rejony występowania miki to przede wszystkim Indie, Rosja, Kanada, a także Polska. Łyszczyki należą do głównych minerałów skał magmowych.

Kryształy w odcieniu bezbarwnym, żółtawym lub srebrzystobiałym określane jest mianem muskowitu. Z kolei miki w kolorze ciemnoszarym, czarnym lub brunatnym określane są mianem biotytu. Flogopity posiadają barwę złotobrązową. Zarówno biotyt, flogopit jak i muskowit to minerały, które znalazły swoje zastosowanie w przemyśle.

Wzory chemiczne wyżej wymienionych minerałów:

  • Muskowit K2Al4(Al2Si6O20)(OH)4
  • Flogopit K2Mg6(Al2Si6O20)(OH,F)4
  • Biotyt K2(Mg,Fe)6(Al2Si6O20)(OH)4

Zobacz także:

2. Mika- zastosowanie

Mika zaliczana do minerałów z grupy krzemianów wykazuje odporność chemiczną. Ma dobre właściwości dielektryczne, jest odporna na starzenie i wysokie temperatury. Dodatkowo, jest nierozpuszczalna w wodzie. Wszystkie te czynniki sprawiają, że mika stosowana jest w różnych gałęziach przemysłu. Dodaje się ją do farb antykorozyjnych, a także do farb drogowych. Coraz częściej stosuje się ją również w materiałach budowlanych (tapetach, tynkach czy lakierach). Przez artystów łyszczyk wykorzystywany jest jako surowiec rzeźbiarski.

Mika znalazła swoje zastosowanie również w branży kosmetycznej. Jest ona jednym ze składników produktów mineralnych, np. pudrów, cieni do powiek, baz, szminek, podkładów.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz także odpowiedzi na podobne pytania naszych użytkowników:

Lekarze odpowiedzieli także na inne pytania dotyczące tego tematu - pełną listę znajdziesz tutaj.

3. Kosmetyki z dodatkiem miki– czy są bezpieczne?

Kosmetyki z dodatkiem miki są w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia. Zanim minerał trafi do produktu kosmetycznego, przechodzi przez proces dokładnego oczyszczenia, istnieje bowiem prawdopodobieństwo, że w jego składzie znajdują się niebezpieczne metale ciężkie. Mika zostaje poddana również rzetelnym badaniom klinicznym i laboratoryjnym. Ostatnim etapem jest mielenie minerału na pył o różnej grubości.

Kosmetyki w składzie których znajduje się mika perłowa, posiadają właściwości wygładzające i rozświetlające. Warto wspomnieć, że pudry i podkłady z dodatkiem miki nie wykazują właściwości komedogennych (nie zapychają naszej skóry). Mikę znaleźć można również w produktach do pielęgnacji zębów oraz włosów.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.