Nadtlenek benzoilu – kosmetyki, właściwości i działanie
Nadtlenek benzoilu to organiczny związek chemiczny z grupy nadtlenków organicznych i substancja, która znajduje zastosowanie w medycynie. Wskazaniem do jego stosowania jest przede wszystkim leczenie trądziku pospolitego. Substancja wykazuje silne właściwości utleniające, działa przeciwbakteryjnie i keratolitycznie, pobudza procesy ziarninowania i syntezę kolagenu.
Źródło zdjęć: © Adobe stock