Trwa ładowanie...

Olej ze słodkich migdałów

Słodkie migdały można kupić w każdym sklepie. Stosujemy je do dekoracji deserów czy do sałatek. Produkuje się z nich marcepan, a także olej ze słodkich migdałów. Jest on bogactwem drogocennych składników. Jakie właściwości ma olej ze słodkich migdałów? Gdzie możemy zastosować olej ze słodkich migdałów?

Zobacz film: "10 urodowych trików, które musisz znać"

spis treści

1. Jak powstaje olej ze słodkich migdałów

Olej ze słodkich migdałów otrzymuje się w procesie tłoczenia pestek migdałowca pospolitego. Rośnie on na terenach Azji, Afryki i Ameryce. W Polsce nie ma odpowiednich warunków do wzrostu, za to można spotkać jego ozdobne odmiany, które nie mają jadalnych nasion. Wytwarza się zarówno olej z słodkich migdałów jak i olej z gorzkich migdałów.

Olej ze słodkich migdałów głównie stosuje się w kosmetologii. Ma delikatny i słodkawy zapach dlatego też często stosuje się go w aromaterapii. Konsystencja oleju ze słodkich migdałów jest lekka. Olej ze słodkich migdałów ma bladożółtą barwę.

Olej ze słodkich migdałów przechowuje się w ciemnym miejscu. Po otwarciu olej ze słodkich migdałów nadaje się do użycia przez 4-6 miesięcy. Olej ze słodkich migdałów traci swoje właściwości powyżej temperatury 70 stopni Celsjusza.

2. Właściwości oleju z migdałów

Olej ze słodkich migdałów jest źródłem protein, żelaza, magnezu, manganu, potasu, fosforu, cynku i sodu.

Olej ze słodkich migdałów to także witamin: witamina A, witamina E, witamina D oraz witamina B.

Oleje dla zdrowia i urody
Oleje dla zdrowia i urody [9 zdjęć]

Olej z konopi ma pozytywne działanie na skórę, zwłaszcza jeśli ta jest podatna na występowanie trądziku....

zobacz galerię

3. Jak działa olej ze słodkich migdałów?

Olej ze słodkich migdałów w kosmetologii jest stosowany do produkcji kosmetyków, kremów i mydeł, których zadaniem jest głębokie nawilżenie skóry. Stosuje się go w balsamach, a także w odżywkach do włosów. Olej ze słodkich migdałów możemy wykorzystać do samodzielnego produkowania kosmetyków. Ma bardzo dobre działanie nawilżające i pomaga zregenerować się nawet bardzo suchej skórze.

Olej ze słodkich migdałów ma właściwości przeciwzapalne. Spłyca zmarszczki. Olej ze słodkich migdałów sprawia, że włosy i skóra wyglądają zdrowo. Olej ze słodkich migdałów chroni naszą skórę i włosy przed działaniem promieni słonecznych, wiatrem oraz zimnem.

4. Dobry środek do demakijażu

Olej ze słodkich migdałów można stosować jako środek nawilżający do twarzy i włosów. Będzie zbawieniem dla rozdwojonych końcówek. Dobrze sprawdzi się jako produkt do demakijażu. Olej ze słodkich migdałów można dodawać do aromatycznej kąpieli. Sprawdzi się także jako olejek do masażu, oraz jako składnik domowych peelingów.

Olej ze słodkich migdałów jest bezpieczny i mogą go stosować zarówno osoby dojrzałe, kobiety w ciąży, dzieci, a także noworodki.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.