Poznaj produkty, które zwalczą przykry zapach z ust
Woda wypłukuje niekorzystnie działające na nasz oddech bakterie. Połączenie jej z plasterkiem cytryny posiada dodatkowo właściwości bakteriobójcze, a to z kolei wpływa na neutralizację nieświeżego oddechu.
Guma do żucia bez cukru
Żucie gumy wspomaga produkcję śliny, która neutralizuje kwasy wydzielane przez bakterie, niekorzystnie działające na nasze zęby oraz oddech. Chociażby z tego względu warto nosić przy sobie paczkę gum.
Pietruszka
Maskowanie nieświeżego oddechu za pomocą pietruszki to jeden z najpowszechniej wykorzystywanych i znanych sposobów. Zawarty w jej składzie chlorofil skutecznie neutralizuje nieprzyjemny zapach z ust.
Jogurt naturalny
Rozmaite badania naukowe wykazały, że obecne w jogurtach żywe kultury bakterii mogą neutralizować nieświeży oddech. Te dobre bakterie neutralizują kolonie innych bakterii zamieszkujących na naszym języku, które odpowiadają za powstawanie nieświeżego oddechu.
Zielona herbata
Zawarty w herbacie silny przeciwutleniacz – katechina – może ograniczać ilość drobnoustrojów chorobotwórczych obecnych w naszej jamie ustnej. Powszechnie wiadomo, że częstą przyczyną nieświeżego oddechu są pasożytujące w naszych drogach oddechowych bakterie.
Owoce
Jabłka czy gruszki to produkty, które powodują zwiększenie produkcji śliny w jamie ustnej. Z kolei ślina odgrywa bardzo ważną rolę w profilaktyce powstawania próchnicy w obrębie naszych zębów. Neutralizuje ona kwasy wytwarzane przez bakterie obecne w jamie ustnej. To oczywiste, że częstą przyczyną nieświeżego oddechu z ust są psujące się zęby. Z tego względu ślina może mieć wpływ na neutralizację tych dolegliwości.
Orzechy
Gryzienie orzechów nie tylko doskonale wzmacnia zęby, ale jednocześnie działa niczym szczoteczka do zębów. Obecne w orzechach włókna delikatnie czyszczą zęby i zmniejszają ilość obecnych w jamie ustnej bakterii.
Źródła witaminy C
Pomarańcze, jagody oraz melony stanowią bogate źródło witaminy C. Witamina C wspomaga redukcję chorób i zapalenia okolicy dziąseł. Dolegliwości te często stanowią przyczynę problemów z nieświeżym oddechem. Witamina ta sprawia, że dziąsła są odporniejsze na niekorzystną działalność bakterii obecnych w jamie ustnej.
Produkty wywołujące nieświeży oddech
Czasami ciężko ukryć, co jedliśmy w ciągu dnia, ponieważ zapach niektórych produktów spożywczych może utrzymywać się w naszych drogach oddechowych przez cały dzień. Najczęstszymi i najbardziej znanymi inicjatorami nieświeżego oddechu są cebula oraz czosnek. Są to częste składniki stosowane do sałatek, hamburgerów, makaronów czy mięs.
Cebula i czosnek
Substancje zapachowe zawarte w cebuli oraz czosnku są wchłaniane w naszych jelitach, a następnie są one wydychane przez płuca. Stąd też po spożyciu tych dwóch produktów charakterystyczny jest nieprzyjemny oddech. Istnieją jednak pozytywne strony spożycia czosnku oraz cebuli. Olejki eteryczne pochodzące z tych produktów, które po ich spożyciu trafiają do naszych płuc, wykazują właściwości odkażające.