Sprawdzone przepisy na domowy peeling: cukrowy i nie tylko
1 z 11Dlaczego warto stosować peeling cukrowy?
Cukier posiada właściwości, z których mało kto z nas zdaje sobie sprawę. Składnik ten ma działanie antybakteryjne – w szczególności dotyczy to cukru brązowego. Z powodzeniem był on stosowany podczas II wojny światowej do wspomagania leczenia ran. Tak więc peeling cukrowy nie tylko skutecznie złuszcza nasz naskórek, ale również zapobiega infekcjom skóry.
Warto również wiedzieć o tym, że baza, jaką stosujemy do peelingu cukrowego – oleje czy też oliwa z oliwek – stanowi źródło cennej witaminy E oraz substancji, które skutecznie natłuszczają naskórek. Dzięki temu po zabiegu skóra jest niezwykle gładka i miękka. Co więcej, po wykonaniu peelingu nie trzeba w tym przypadku stosować żadnym balsamów.
Peeling cukrowy jest bardzo efektywny w działaniu, a jednocześnie niedrogi. Poza tym można go w każdej chwili wykonać w bardzo prosty sposób. Każda z nas powinna przynajmniej raz w tygodniu zrobić w domu taki peeling. Dzięki temu skóra będzie gładka, a na jej powierzchni nie będą widoczne nieestetyczne, łuszczące się płaty.