Właściwości ryżu. Sprawdź, dlaczego warto kupić ryżowar

Ryż to jeden z najpopularniejszych obiadowych składników. Często stanowi podstawę diety sportowców oraz osób walczących z nadwagą. Nie posiada glutenu, dlatego jest zalecany dzieciom i alergikom. Zdrowotne właściwości ryżu przedstawiają się imponująco, jednak nieprawidłowy sposób jego gotowania może wywołać odwrotny efekt. Jak wobec tego przygotować ryż? Czy na pewno możemy go gotować w woreczku?

Z ryżem wybornie smakują zarówno dania mięsne, jak i bezmięsneZ ryżem wybornie smakują zarówno dania mięsne, jak i bezmięsne
Źródło zdjęć: © 123rf.com/Sergii Koval

Dlaczego warto jeść ryż?

Ryż jest uprawiany od tysięcy lat. To jeden z najlepiej tolerowanych przez człowieka produktów, który stanowi podstawę codziennego menu w większości domów na całym świecie. Jest cennym źródłem składników odżywczych oraz witamin. Dzięki węglowodanom złożonym zawartym w ryżu mamy energię na cały dzień. W jego składzie znajdziemy białko, potas, magnez, żelazo, cynk, a także witaminy z grupy B i witaminę E oraz błonnik.

Najchętniej sięgamy po biały ryż, jednak w porównaniu z produktem brązowym ma mniej składników odżywczych, ponieważ w procesie obróbki jest oczyszczany z wierzchniej warstwy. Jednak ze względu na neutralny zapach często stanowi podstawowy składnik obiadów i deserów. Aromatyczną odmianą ryżu białego jest ryż jaśminowy o podłużnym kształcie.

Ryż (bez względu na rodzaj) nie zawiera glutenu, więc jest polecany osobom ze schorzeniem jelit, a także cukrzykom. Ryż w trakcie gotowania zwiększa ilość kalorii ze 100 do 135.

Co się stanie, gdy będziesz pić szklankę wody ryżowej dziennie?

Jak prawidłowo gotować ryż?

Ryż zazwyczaj gotujemy w foliowych woreczkach, jednak okazuje się, że nie jest to najlepszy sposób na jego przygotowanie. W procesie gotowania jest bowiem uwalniany bisfenal A (BPA) znajdujący się w większości opakowań, w tym plastikowych woreczkach, rękawach do pieczenia czy paragonach fiskalnych. BPA może być przyczyną zaburzeń hormonalnych (np. działania gruczołu tarczycy), a także może prowadzić do otyłości.

Jak zatem gotować ryż? Dobrym rozwiązaniem, z którym coraz częściej się spotykamy, jest ryżowar.

Co to jest ryżowar? To proste w obsłudze urządzenie, do którego wsypujemy ryż, a następnie dolewamy wodę – jedna szklanka wody przypada na jedną szklankę ryżu. Sprzęt działa bardzo intuicyjnie, dlatego nie musimy się martwić, że w trakcie gotowania woda wykipi. Ziarenka nie przyklejają się do dna urządzenia.

Urządzenie świetnie sprawdzi się latem, kiedy nie chcemy, aby w kuchni było gorąco od pary unoszącej się nad kuchenką. Co ciekawe, w ryżowarze przyrządzimy nie tylko białe ziarna, ale również kaszę oraz zupę.

Ryżowar jak parowar

Większość elektrycznych garnków dostosowanych do gotowania ryżu pełni również funkcję parowaru. Posiadają specjalne miski, do których wkładamy warzywa czy mięso. W ten sposób w kilka minut możemy przyrządzić zdrowy posiłek bez potrzeby używania kolejnych naczyń.

Parowary i inne sprzęty AGD do Twojej kuchni znajdziesz już teraz po okazyjnych cenach na radarOkazji.

Gotowanie na parze jest idealnym sposobem na utrzymanie linii. Wzbogacimy menu niejadka o potrzebne składniki odżywcze zawarte w warzywach, które zdecydowanie się różnią w smaku od tych przyrządzanych w klasyczny sposób – zachowują naturalny kolor oraz są sprężyste.

Po przygotowaniu dania w ryżowarze urządzenie automatycznie przełącza się na tryb podtrzymywania ciepła. Do domowego menu dodamy nie tylko kurczaka z ryżem, ale również ryż z warzywami, ryż z jabłkami czy sałatkę z ryżem. A może będziemy chcieli zrobić wino z ryżu?

Zastanawialiście się czasem, co zrobić z wodą z ryżu? Możecie ją wykorzystać jako tonik do twarzy (ma właściwości łagodzące podrażnioną skórę) lub jako nabłyszczającą płukankę do włosów.

Wybrane dla Ciebie
Nie może opędzić się od mężczyzn. Waży ponad 100 kg i jest inspiracją dla kobiet
Nie może opędzić się od mężczyzn. Waży ponad 100 kg i jest inspiracją dla kobiet
Używałam kremu La Roche-Posay Lipikar dla skóry atopowej. Oto efekty
Używałam kremu La Roche-Posay Lipikar dla skóry atopowej. Oto efekty
Odkryli nowe działanie wit. D. "Przełomowy moment w dermatologii”
Odkryli nowe działanie wit. D. "Przełomowy moment w dermatologii”
Taką radę usłyszała od mamy. Aleksandra Kwaśniewska zdradza urodowy patent
Taką radę usłyszała od mamy. Aleksandra Kwaśniewska zdradza urodowy patent
Tak pozbędziesz się tłuszczu z brzucha. Trener wskazuje trzy produkty
Tak pozbędziesz się tłuszczu z brzucha. Trener wskazuje trzy produkty
Mówi się, że to eliksir młodości. Wystarczy łyżka dziennie
Mówi się, że to eliksir młodości. Wystarczy łyżka dziennie
Modelowanie żuchwy to silny trend. Lekarz mówi, jak wpływa na wygląd twarzy
Modelowanie żuchwy to silny trend. Lekarz mówi, jak wpływa na wygląd twarzy
Poleciała do Turcji po nowe zęby. Gdy spojrzała w lustro po zabiegu, zamurowało ją
Poleciała do Turcji po nowe zęby. Gdy spojrzała w lustro po zabiegu, zamurowało ją
Była o krok od śmierci. Koszmar zaczął się, gdy wróciła z Turcji
Była o krok od śmierci. Koszmar zaczął się, gdy wróciła z Turcji
Przeżyła koszmar. Nieudany zabieg sprawił, że odwołała wesele
Przeżyła koszmar. Nieudany zabieg sprawił, że odwołała wesele
Przez lata stosowała wypełniacze twarzy. 34-latka ostrzega
Przez lata stosowała wypełniacze twarzy. 34-latka ostrzega
"Beauty Story" - odc. 2. Świadome podejście do pielęgnacji (WIDEO)
"Beauty Story" - odc. 2. Świadome podejście do pielęgnacji (WIDEO)