Właściwości zdrowotne kawy. Najwięcej skorzystasz parząc ją w ekspresie
Kawa to nie tylko walory smakowe, ale też korzystny wpływ na zdrowie. Najwięcej aktywnych związków pozytywnie wpływających na organizm znajdziemy w kawie parzonej w ekspresie. Świeżo mielone ziarna, krótka styczność z wrzątkiem i filtrowanie, pozwolą też uniknąć szkodliwych substancji obecnych w kawie sypanej i rozpuszczalnej.
1. Korzystne właściwości kawy
Filiżanka kawy to dla wielu osób nieodłączny rytuał poranny i popołudniowy, a czasem powtarzany nawet kilka razy w ciągu dnia. Współcześni miłośnicy czarnego napoju chętnie sięgają po kawiarki, ale coraz większą popularność zyskują też ekspresy do kawy.
Rozsądna dzienna dawka kofeiny korzystnie wpływa na przemianę materii i koncentrację – 3-4 filiżanki kawy w ciągu dnia to według wielu specjalistów racjonalna liczba. Kawa to jednak nie tylko kofeina, ale również antyoksydanty i polifenole, które zmniejszają ryzyko zachorowania m.in. na nowotwory wątroby czy jelita grubego. Zawartość przeciwutleniaczy w kawie sprawia, że napój ten chroni przed wieloma dolegliwościami i chorobami. Kawa zmniejsza bóle migrenowe oraz ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona, Alzheimera i cukrzycę typu 2, do tego chroni przed wystąpieniem marskości wątroby i przed zapaleniami tego narządu.
Mimo że kawa podwyższa ciśnienie, przez co nie służy osobom cierpiącym na nadciśnienie, to ma korzystny wpływ na pracę serca i zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre związane z nim choroby, takie jak miażdżyca. Dodatkowo kawa działa moczopędnie, pobudza układ trawienny i poprawia samopoczucie, a nawet obniża ryzyko depresji. Miłośnicy kawy podwyższają poziom serotoniny oraz dopaminy w organizmie właśnie przy pomocy ulubionego naparu.
Najlepszej jakości małą czarną uzyskamy dzięki ekspresom do kawy, które pozwolą cieszyć się jej smakiem i dobroczynnymi właściwościami.
2. Kawa z ekspresu a kawa rozpuszczalna i sypana
Jaka kawa jest najzdrowsza? Najlepsza, a więc najmniej przetworzona, a także najbardziej aromatyczna, jest świeżo mielona kawa z ekspresu. Kawa przygotowana w ekspresie ciśnieniowym ma przewagę nad kawą parzoną – zalewane wrzątkiem zmielone ziarna przez długi czas są poddane działaniu wysokiej temperatury, przez co napar jest mocniejszy, ale też bardziej drażniący dla żołądka. Kawa sypana może prowadzić do podwyższenia cholesterolu, na co wpływają związki lipidowe, których pozbędziemy się dzięki filtrom obecnym w ekspresach do kawy.
Wielu miłośników małej czarnej unika wszelkiego rodzaju kawy rozpuszczalnej. Najczęściej motywacją są tu kwestie smakowe, ale też działanie pobudzające. Kawa rozpuszczalna ma nawet o połowę mniej kofeiny niż kawa mielona. To nie jedyna substancja, której znajdziemy niewiele w kawie granulowanej lub w proszku – zawiera ona również mniej przeciwutleniaczy i witamin. Nie zapominajmy też, że kawa rozpuszczalna uzupełniana jest o emulgatory, konserwanty i regulatory. Właśnie dlatego, jeśli chcemy doświadczyć korzyści płynących z picia kawy, ale uniknąć niepożądanych rezultatów, najbezpieczniej będzie zdecydować się na ciśnieniowy lub przelewowy ekspres do kawy.
Korzystając z ekspresu, możemy samodzielnie wybrać wysokogatunkową kawę, a następnie wypić aromatyczny, krótko parzony napój ze świeżo zmielonych ziaren. To opcja najkorzystniejsza dla zdrowia, a do tego pozwalająca cieszyć się wyśmienitym smakiem.
3. Ekspres do kawy – jaki wybrać?
Miłośnicy kawy mają do wyboru dwa ekspresy: przelewowy albo ciśnieniowy. Z tradycyjną kawą najbardziej kojarzy się ekspres przelewowy. Pozwala on na przygotowanie klasycznej kawy, zatrzymuje jednak fusy w specjalnym filtrze, który w przypadku wielu urządzeń trzeba wymieniać. Duże rodziny z pewnością docenią możliwość przygotowania w ekspresie przelewowym dużej ilości kawy – w ekspresie ciśnieniowym zrobimy jedną albo dwie filiżanki.
Działanie ekspresów ciśnieniowych opiera się na tłoczeniu wody pod ciśnieniem, dzięki czemu kawa ma jedynie krótki kontakt z wrzątkiem, a uzyskany napar jest łagodny w smaku. Mamy tutaj do wyboru modele kolbowe i automatyczne. Ekspresy kolbowe, czy też ręczne, stanowią korzystniejszą opcję pod względem finansowym. Użytkowanie polega na wsypaniu wcześniej zmielonej kawy do kolby, którą następnie trzeba oczyścić. Większość ekspresów ciśnieniowych pozwala na przygotowanie białej kawy dzięki specjalnej dyszy do spieniania mleka.
Jeżeli jesteśmy gotowi na nieco większy wydatek, wygodnym rozwiązaniem będzie ekspres automatyczny z wbudowanym młynkiem. Urządzenie samodzielnie mieli ziarna i w krótkim czasie przygotowuje kawę czarną albo białą, a niektóre ekspresy dodatkowo pozwolą na określenie mocy naparu. Ostatnim typem ekspresu ciśnieniowego jest ekspres kapsułkowy, który wykorzystuje dość specyficzną metodę działania. Kawę z takiego urządzenia uzyskamy jedynie dzięki dostarczanym przez producenta kapsułkom zawierającym różne rodzaje mieszanek kawowych.