Trwa ładowanie...

10 powodów, dla których warto pić wodę filtrowaną

Chociaż wszyscy wiemy, że wodę należy pić, to zdarza nam się zapomnieć o regularnym nawadnianiu organizmu. Chętniej sięgamy po wodę butelkowaną, ponieważ ta z kranu ma niedobry smak, a czasem nawet zapach. Jak to zmienić? Dlaczego warto pić wodę filtrowaną? Czy w ten sposób możemy zwiększyć pulę rodzinnego budżetu? Znaleźliśmy 10 korzyści, dla których warto sięgać po filtry do wody i dzbanki filtrujące.

Zobacz film: "Dlaczego skóra marszczy się pod wpływem wody?"

spis treści

1. Filtrowana woda jest czysta

Mieszkańcy dużych miast mają opory przed piciem "kranówki", ponieważ nie odpowiada im jej kolor. Problem zanieczyszczonej wody dotyczy również użytkowników studni, ponieważ w wodzie mogą się rozwijać groźne dla zdrowia bakterie.

Rozwiązaniem tego problemu mogą okazać się narurowe filtry do wody. Możemy również zainstalować system filtrujący. Dzięki temu będziemy się cieszyć krystalicznie czystą wodą pozbawioną zanieczyszczeń.

Szeroką ofertę filtrów w niskich cenach znajdziesz już teraz na WP radarOkazji.

2. Miękka woda wiąże się z brakiem osadu

Zauważyliście, że w czajniku lub ekspresie zbiera się coraz więcej osadu? Te problemy zazwyczaj mają związek z twardością wody. Korzystając ze zmiękczającego filtra z żywicą wymieniającą jony, woda będzie bardziej miękka – niepozbawiona jednak wapnia i magnezu, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Twardość usuwana jest w 30-50 proc. Różnicę zauważymy, myjąc kubek po kawie lub herbacie, ponieważ na ściankach nie będzie zostawał ciemny osad.

3. Filtrowana woda, czyli redukcja zanieczyszczeń

W wodzie płynącej z wodociągu znajdziemy piasek, a także inne zanieczyszczenia, do których zaliczymy nie tylko rdzę, ale również pestycydy, bakterie czy leki – to najczęstsze przyczyny zatruć pokarmowych (np. biegunki). Eliminacja zanieczyszczeń poprzez zamontowanie filtra do wody, który będzie posiadał stopy miedzi lub srebra, ma korzystny wpływ na jej jakość. Przygotowywane potrawy oraz napoje zyskają lepszy smak.

4. Koniec z chlorowaną wodą

Filtr do wody, który zamontujemy na kranie, sprawi, że wyeliminujemy z niej nieprzyjemny zapach i smak chloru. Ten składnik razem z pestycydami i metalami ciężkimi może przenikać do wód gruntowych (zazwyczaj po deszczu), a następnie dostaje się do kranówki. Chociaż sami możemy jej nie pić, to używamy jej do gotowania, dlatego tak ważny jest system filtrujący z węglem aktywnym.

5. Smaczna filtrowana woda – to możliwe?

Filtrowana woda kranowa jest smaczna, a także pozbawiona nieprzyjemnego zapachu chloru, który eliminuje chęć na łyk orzeźwiającego napoju rano. Chętniej sięgamy po herbatę lub kawę, zapominając, że kiedy wstajemy, warto wypić co najmniej jedną szklankę wody.

6. Filtrowana woda a smak potraw

Ze smakiem wiąże się również jakość przygotowywanych potraw. Jeśli użyjemy filtrowanej wody, produkty będą lepszej jakości, ponieważ woda trafiająca do nas z wodociągu jest w ten sposób pozbawiana bakterii. Korzystając z filtra, na gorącym napoju nie będzie powstawał kożuch, a na ściankach kubka oleisty, trudny do usunięcia osad.

7. Ile wody pić dziennie, aby poprawić metabolizm?

Każdy człowiek powinien wypijać co najmniej 1-3,5 litra wody dziennie. Skąd taka ilość? Przyjmowaną zasadą jest 1 litr wody na 30 kg. Ta dawka powinna się zwiększyć podczas upałów lub uprawiania sportu.

Optymalną dawką dla kobiet w ciąży jest 8 szklanek wody dziennie. Rano potrzebujemy najwięcej wody – ok. 0,7 litra. Chociaż początkowo może wydawać się nam to trudnym zadaniem, to dzbanek z filtrowaną wodą powinien nam pomóc. Wystarczy postawić go koło łóżka i sięgać za każdym razem, kiedy chcemy się napić. Wodę pijemy małymi łyczkami według zasady – im częściej, tym lepiej.

Poza tym warto pamiętać o tym, że niegazowana woda jest najważniejszym płynem przyjmowanym w ciągu dnia.

8. Filtrowana woda, czyli zmiany od zewnątrz

Stosowanie się do powyższych zasad sprawi, że poprawimy metabolizm, ale to nie wszystko. Miękka, jędrna skóra oraz brak pomarańczowej skórki – to podstawowe sygnały świadczące o tym, że w naszym organizmie zaczęły zachodzić pozytywne zmiany. W ulubionym dzbanku filtrującym możemy zamontować wkład z magnezem. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że woda posiada składniki mineralne, których potrzebujemy.

9. Filtrowana woda jest eko

Korzystanie z filtrów do wody wpływa również korzystnie na środowisko. W jaki sposób? Nie musimy kupować plastikowych butelek, które rozkładają się kilkaset lat. Środowisko naturalne pozostaje czyste.

Zazwyczaj bierzemy całą zgrzewkę, aby nie nosić pojedynczych butelek, co wiąże się z trudnością transportu, a także przeciążeniem kręgosłupa. Filtry skutecznie eliminują ten problem.

10. Filtracja wody a koszt eksploatacji

Jednorazowo za dzbanek filtrujący zapłacimy ok. 60 złotych, natomiast za filtr – ok. 30 złotych. Im więcej możliwości będzie posiadało wybrane urządzenie, tym bardziej cena wzrośnie, jednak nie przekroczy 150-200 złotych.

A zastanawialiście się, ile miesięcznie wydajecie na wodę butelkowaną, nie licząc dodatkowych opłat za kranówkę? Uświadamiając sobie poniesiony koszt, szybko zdamy sobie sprawę, że zamontowanie filtra wiąże się z niską ceną eksploatacji.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.