Co jeść, by naturalnie się opalić? (WIDEO)
Skóra pełna blasku to skóra dobrze odżywiona. By móc cieszyć się promienną cerą, musimy więc zadbać o jej dowitaminizowanie. Piękny kolor również doda blasku skórze.
Opaleniznę można uzyskać nie tylko spędzając długie godziny na słońcu czy w solarium. Poznaj produkty żywnościowe, które zapewnią ci look hollywoodzkiej gwiazdy.
Co jeść by naturalnie się opalić? Zima wreszcie dobiegła końca, chociaż aura za oknem wziąć pozostawia wiele do życzenia, a zimowe kurtki trafiły na dno szafy, lżejsze kolorowe płaszcze wymagają odpowiedniej oprawy.
Uśmiech na twarzy to jedno, promienna cera - drugie, jak pozbyć się pozimowej bladości? Jak sprawić by skóra nabrała pięknego, morelowego odcienia, nie narażając swojego zdrowia w solarium?
Doktor Susan Stuart, dermatolog z San Diego, głosi teorię, że jedzenie może przyczynić się do poprawienia kolorytu skóry. Swoją tezę popiera wynikami badań kolegi po fachu, doktora z wydziału psychologii Nottingham.
W 2011 roku doktor przeprowadził eksperyment na grupie trzydziestu pięciu studentów, wszyscy byli w podobnym wieku i co najważniejsze, nie byli opaleni. Badacz dokładnie analizował spożywane przez nich posiłki, zwracając szczególną uwagę na obecne w ich diecie owoce i warzywa.
Studenci w tym czasie nie stosowali kremów samoopalających ani nie korzystali z solarium. Wkrótce okazało się, że studenci, którzy sięgnęli po zdrową przekaskę minimum trzy razy dziennie zyskali zdrowy, różowy odcień skóry.
W grupie, która wprowadziła do swojej diety jeszcze więcej warzyw i owoców, cera stała się żółtobrązowa, zbliżając się kolorytem do skóry lekkoopalonej. To zasługa karetonoidów i innych silnie pigmentujących składników. Czego jeszcze? Sprawdź w wideo!