Co paznokcie mówią o twoim zdrowiu?
Wygląd paznokci zdradza, w jakiej kondycji jest cały organizm. Może wskazywać na niedobory substancji odżywczych i problemów zdrowotnych, takich jak niedokrwistość czy choroby tarczycy.
Paznokcie u poszczególnych osób różnią się kształtem, ale jeśli są zdrowe, mają podobne cechy: nie łamią się zbyt łatwo, są gładkie i półprzezroczyste (różowy kolor wynika z sieci drobnych naczyń krwionośnych znajdujących się pod płytką paznokcia).
Jednak jeśli macierz paznokcia nie otrzymuje wystarczającej ilości składników odżywczych, płytka może się łatwo niszczyć, mieć przebarwienia lub po prostu brzydko wyglądać.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Domowe sposoby na ładne paznokcie - osłabione paznokcie, pielęgnacja
Łamliwe lub rozdwojone paznokcie
Przyczyna: przesuszenie, za mało witaminy B7 (biotyny).
Co może pomóc? Produkty z wysoką zawartością biotyny to np. kalafior, soczewica i orzechy ziemne.
Można też zastosować dzienną dawkę 1000 mg oleju rybiego, który zawiera kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Należy też nawilżać paznokcie od zewnątrz, przykładowo za pomocą wcierania olejów naturalnych, np. migdałowego. Przy sprzątaniu i myciu naczyń warto nakładać rękawiczki, aby uniknąć dodatkowego przesuszania paznokci.
Pionowe fałdy
Przyczyna: wiek (pionowe fałdy to odpowiednik zmarszczek na paznokciach).
Co może pomóc? W wyrównaniu płytki pomoże stosowanie oleju migdałowego i polerki.
Należy pamiętać, że przy polerowaniu usuwamy cienką warstwę paznokcia, dlatego nie należy przesadzać z tym zabiegiem, aby nie pogorszyć stanu paznokci.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Poziome fałdy na paznokciach
Przyczyna: podrażnianie naskórka i przedniej krawędzi paznokcia. Wgniecenia mogą wskazywać na niedobory żywieniowe czy łuszczycę.
Co może pomóc? Spożywanie białka (rekomendowana dzienna porcja to 55 gramów).
Żółte paznokcie
Przyczyna: niedobór witaminy E lub zbyt krótkie odstępy czasu między polerowaniem.
Co może pomóc? Witaminę E można znaleźć np. w migdałach, orzechach laskowych i arachidowych, słodkich ziemniakach, oleju z kiełków pszenicy.
Grzybica
Przyczyna: drożdże lub bakterie, które rozwijają się, kiedy macierz paznokci i naskórek są często wystawione na działanie ciepła i wilgoci. Zakażenia grzybicze szybko się rozprzestrzeniają, zwłaszcza w przypadku paznokci. Objawy to żółte, zielonkawe lub przebarwione paznokcie, grube lub odstające od macierzy.
Co może pomóc? Oprócz leków na receptę z pomocą może nam przyjść antybakteryjny olejek eteryczny z drzewa herbacianego. Paznokcie należy w nim moczyć przez 15 minut dziennie, aż do całkowitego wyleczenia.
Białe plamki
Przyczyna: urazy paznokcia (najczęściej) lub niedobór cynku.
Co może pomóc? Cynk można znaleźć w czerwonym mięsie, nasionach sezamu, dyni i groszku. Białe plamki na paznokciach będą znikać wraz ze wzrostem paznokcia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl