Trwa ładowanie...

Czy podgrzewanie w kuchence mikrofalowej jest zdrowe? Obalamy mity

O zaletach kuchenek mikrofalowych w zabieganym życiu nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Jednak internet zalewa coraz większa fala groźnie brzmiących informacji dotyczących szkodliwego wpływu mikrofalówki na nasze zdrowie. Czy jest tak naprawdę? Postanowiliśmy sprawdzić te informacje, a tym samym obalić mity krążące wokół kuchenek mikrofalowych. Przedstawiamy też kilka modeli, które warto mieć w swojej kuchni.

Zobacz film: "5 produktów, których nie powinno się wkładać do mikrofali"

spis treści

1. Jak działa mikrofalówka?

Do podgrzewania jedzenia kuchenka mikrofalowa wykorzystuje fale elektromagnetyczne (mikrofale), które wprowadzają cząsteczki zawarte w jedzeniu w drgania, wytwarzając energię zamienianą w ciepło. Najlepiej mikrofale oddziałują na cząsteczki wody. Z tego względu tak ważne jest ustawienie właściwej temperatury, by nie przesuszyć potrawy.

Czy to promieniowanie jest dla nas szkodliwe? Nie, jeśli korzystamy z odpowiedniej kuchenki mikrofalowej. Takiej jak na przykład przedstawione poniżej.

Kuchenki mikrofalowe wolnostojące i do zabudowy posiadają specjalne ekrany oraz siatkę na drzwiach, które uniemożliwiają falom elektromagnetycznym wydostanie się na zewnątrz. Bardzo ważne jest dokładne czyszczenie mikrofalówki, a także sprawdzenie, czy drzwiczki się domykają. Jeśli zauważyliście, że zaczynają się psuć, oznacza to, że nadszedł czas na wymianę kuchenki mikrofalowej na nową.

Sprawdźmy, z czego jest wykonana obudowa urządzenia. Najtańsze będą kuchenki emaliowane mało odporne na zarysowania. Na rynku są dostępne także mikrofale ceramiczne i ze stali nierdzewnej. Ich koszt będzie wyższy, jednak posiadają lepsze zabezpieczenia.

Nie możemy pozwolić, aby fale niejonizujące wydostały się na zewnątrz. Jednak pamiętajmy, że są to te same fale (choć oddziałują silniej), które wytwarza telefon komórkowy, który zdarza nam się kłaść obok głowy w czasie snu.

2. Czy potrawy przyrządzane w kuchence mikrofalowej tracą wszystkie wartości odżywcze?

Wszystkie metody obróbki cieplnej (gotowanie, smażenie, pieczenie) sprawiają, że w jedzeniu znajduje się mniej wartości odżywczych niż w surowym produkcie. W mikrofali ten proces zachodzi po prostu szybciej.

Co zatem wpływa na czarny PR mikrofalówki? Jedzenie, które tam przygotowujemy. Część osób korzysta z gotowych potraw, które wkłada się bezpośrednio do mikrofali. Zazwyczaj posiadają mnóstwo konserwantów, spulchniaczy czy koloryzatorów. Jeśli potrafimy umiejętnie korzystać z mikrofali, nic nam się nie stanie. Wręcz przeciwnie – będziemy zadowoleni ze smaku ciepłej i szybko podanej potrawy.

Poza tym w mikrofalówce wyjałowimy butelkę dla dziecka, ścierkę, gąbkę do wycierania blatu czy tą stosowaną do mycia naczyń. Wstawiając taki przedmiot do kuchenki, pozbędziemy się skutecznie mikrobów. Oczywiście mleka, które chcemy podać noworodkowi, nie powinniśmy podgrzewać w mikrofali. Nie mamy bowiem możliwości sprawdzenia temperatury tak jak w przypadku gotowania w garnku, kiedy w prosty sposób skontrolujemy, czy napój jest ciepły.

3. Jakie parametry powinna posiadać kuchenka mikrofalowa, aby była bezpieczna?

Wobec powyższych mitów związanych z mikrofalówką, warto zastanowić się nad tym, co zrobić, aby była ona praktycznym urządzeniem, a nie złem koniecznym, które wybieramy tylko dlatego, że inni tak robią. W tym przypadku bardzo ważna jest moc urządzenia (od 700 do 1000 W), a także posiadane zabezpieczenia.

Kuchenki mikrofalowe i inne niezbędne dla Twojej kuchni sprzęty AGD w niespotykanie niskich cenach znajdziesz już teraz na WP radarOkazji.

Każda kuchenka mikrofalowa po przyrządzeniu potrawy daje nam charakterystyczny sygnał dźwiękowy. Poczekajmy aż się wyłączy, a następnie możemy otworzyć drzwiczki. W ten sposób będziemy mieli pewność, że fale elektromagnetyczne nie są już emitowane. Poza tym warto zaopatrzyć się w specjalne naczynia: aluminiowe lub żaroodporne, które posiadają oznaczenie mówiące o tym, że możemy włożyć je do mikrofali.

Najważniejszą funkcją, którą posiadają wszystkie kuchenki mikrofalowe, jest ta przeznaczona do podgrzewania gotowych potraw. Kilkanaście sekund wystarczy, aby ziemniaki oraz kotlet były ciepłe, a nie ponownie odgrzewane na oleju lub smalcu. Podstawę stanowi również funkcja rozmrażania. Zarówno kuchenki mikrofalowe do zabudowy, jak i wolnostojące mogą posiadać także możliwość grillowania czy gotowania na parze.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.