Jak naturalnie opóźnić proces starzenia się skóry?
Obserwując u siebie pierwsze oznaki starzenia, wiele osób zaczyna wydawać fortunę na wysokiej jakości preparaty i zabiegi, które mają na celu spowolnienie i zatuszowanie widocznych śladów tego procesu. Okazuje się jednak, że istnieje o wiele tańszy i nie mniej skuteczny sposób na zatrzymanie młodości. Wystarczy zadbać o to, by w naszej codziennej diecie nie zabrakło produktów obfitujących w składniki o działaniu przeciwstarzeniowym.
Udowodniono bowiem, że niektóre związki zawarte w żywności mają zdolność do wydłużenia telomerów – niewielkich „czapeczek” chroniących końcówki chromosomów przed uszkodzeniami. Z biegiem czasu telomery stają się coraz krótsze, a w końcu obumierają, czego oznaką są m.in. zmarszczki i utrata elastyczności skóry. Określone substancje obecne w pożywieniu mogą hamować ten proces. Które z nich są najcenniejsze?
Koenzym Q10
Jest to enzym niezbędny do wytwarzania energii potrzebnej wszystkim komórkom naszego ciała do prawidłowego działania. To dzięki niemu możliwe jest przyswajanie przez nie substancji pokarmowych, gojenie się ran czy wrost tkanki mięśniowej. Niestety z wiekiem ilość koenzymu Q10 w naszych komórkach maleje, co przekłada się na spadek ich zdolności do regeneracji.
Organizm traci silną broń w walce z wolnymi rodnikami, a dodatkowo skóra staje się bardziej podatna na negatywne działanie promieniowania słonecznego. Dlatego im więcej przyjmiemy tego enzymu wraz z pożywieniem, tym lepiej. Zwłaszcza, że wbrew zapewnieniom producentów, dostępne na rynku kremy zawierają jedynie nieznaczną ilość koenzymu Q10. Znajdziemy go w wołowinie, sardynkach, makreli, wątróbce, a także szpinaku, brokułach oraz kalafiorze.
Witaminy A, C i D
Jednym z czynników sprzyjających niszczeniu wspomnianych telomerów, a więc i powstawaniu zmarszczek, jest stres oksydacyjny, czyli stan, w którym w organizmie dochodzi do zaburzenia równowagi między wolnymi rodnikami a zwalczającymi je dobroczynnymi antyoksydantami. Należy wówczas uzupełnić niedobory przeciwutleniaczy, do których zaliczamy m. in. witaminy: A, C i D.
Witamina A, czyli retinol, neutralizuje tzw. niestabilne cząsteczki tlenu, do których należą wolne rodniki. Do najlepszych jej źródeł zaliczamy wołowinę, drób, a także owoce i warzywa w jasnych kolorach, przede wszystkim morele, pomarańcze, marchew i pomidory. Wystarczy sięgać po nie dwa razy dziennie, by nie dopuścić do ich niedoboru.
Witamina C obecna w cytrusach czy natce pietruszki jest niezbędna dla prawidłowej syntezy kolagenu zapewniającego skórze elastyczność. Witamina D przedłuża natomiast żywotność telomerów. Występuje w produktach mlecznych i zbożowych oraz w rybach morskich.
Silne właściwości przeciwutleniające mają także polifenole, które można znaleźć m. in. w zielonej i białej herbacie, winogronach czy ziarnach kakaowca.
Magnez
Ten niepozorny minerał odgrywa kluczową rolę w ponad 300 procesach życiowych, m. in. zapewnia prawidłową pracę mięśni, reguluje funkcjonowanie układu nerwowego i ciśnienie krwi, bierze udział w procesie syntezy białek. Zasadniczo wpływa na większość czynności organizmu, których płynność wraz z wiekiem zaczyna szwankować.
Dowiedziono, że może także wpływać na długość telomerów poprzez ochronę nici DNA. Pierwiastek niweluje ponadto stres oksydacyjny i łagodzi stany zapalne. Dzięki dodaniu do diety zielonych warzyw, orzechów, nasion, fasoli czy ryb bez problemu pokryjemy dzienne zapotrzebowanie na magnez, które dla dorosłego człowieka wynosi około 400 mg.
Resweratrol
Przeciwstarzeniowe właściwości tego związku są z pewnością powodem do radości wielbicieli czerwonego wina, w którym resweratrol występuje w dużych dawkach. Udowodniono, że ma on dobroczynny wpływ na stan naczyń krwionośnych, dzięki czemu zapobiega chorobom serca, a dodatkowo poprawia wrażliwość na insulinę.
Wpływa także na zdolność organizmu do odbudowy uszkodzonych komórek, dlatego często określany bywa mianem klucza do długowieczności. Chociaż najobficiej występuje w czerwonym winie, znajdziemy go także w jagodach, żurawinie, granatach i oczywiście winogronach.