Trwa ładowanie...

Jak prawidłowo parzyć herbatę? Przegląd designerskich czajników

Avatar placeholder
28.11.2018 13:43
Smak i aromat herbaty naprawdę docenimy dopiero wtedy, gdy we właściwy sposób ją zaparzymy
Smak i aromat herbaty naprawdę docenimy dopiero wtedy, gdy we właściwy sposób ją zaparzymy (istockphoto.com/eugenekeebler)

Pozornie zaparzenie herbaty to prosta czynność, którą każdy z nas wykonuje na co dzień. W rzeczywistości prawidłowe przygotowanie naparu wymaga przestrzegania pewnych zasad - tylko wtedy uzyskamy najlepszy smak. Ceremonię parzenia herbaty warto dopełnić dobrym czajnikiem o atrakcyjnym wyglądzie - wybraliśmy nasze typy.

spis treści

1. Parzenie herbaty - podstawy

Uzyskanie idealnego w smaku naparu herbacianego zależy od kilku czynników, w tym przede wszystkim od rodzaju herbaty, jakości suszu, twardości wody, a także temperatury i czasu zaparzania. Istotne jest też, czy zaparzamy herbatę w imbryku, samowarze, zaparzaczu do herbaty, czy też zalewamy wodą z czajnika elektrycznego lub tradycyjnego . Wszystkie te elementy należy wziąć pod uwagę podczas parzenia herbaty, żeby uzyskać satysfakcjonujący rezultat.

Pierwszym elementem, od którego uzależnione są kolejne podjęte przez nas kroki, jest wybór rodzaju herbaty – inaczej parzymy herbatę czarną, a inaczej zieloną, czerwoną czy białą. Poza gatunkiem ważna jest też jakość. Dużą popularnością cieszą się herbaty w torebkach, co wynika przede wszystkim z wygody użytkowania. Jednak smakosze herbaty wybierają herbatę liściastą, która w wielu przypadkach daje gwarancję naparu lepszej jakości.

Zobacz film: "Jak prawidłowo parzyć herbatę?"

Dużo zależy również od wody i czajnika, w którym ją gotujemy. Jeśli chcemy prawidłowo zaparzyć herbatę, powinniśmy dobrać temperaturę wody do gatunku herbaty, ponieważ od tego zależy jej smak i aromat. Niektóre gatunki herbat, w tym zieloną, zaleca się zaparzać kilkukrotnie. Istotna jest również ilość suszu herbacianego, jaki wykorzystamy podczas przygotowywania naparu. Możemy eksperymentować z proporcjami i czasem zaparzania, by uzyskać herbatę o najlepszym dla nas smaku. Rytuał parzenia herbaty nie obejdzie się też bez odpowiedniego czajnika, który również wpływa na jakość napoju.

2. Jak parzyć herbatę?

Znaczący wpływ na smak herbaty ma temperatura wody wykorzystanej do jej zaparzania, jak również czas trwania tego procesu. Możemy wyliczyć, kiedy zagotowana wcześniej woda osiągnie odpowiednią dla danej herbaty wartość, jednak prostszym sposobem będzie skorzystanie z czajnika elektrycznego z regulacją temperatury.

2.1. W jakiej temperaturze parzyć herbatę?

Warto wiedzieć, że wrzenie wody można podzielić na trzy etapy: pierwszy to pojawianie się pęcherzyków powietrza przy ściankach czajnika, drugi to gwałtowne unoszenie się ich do góry i utworzenie białej piany ("białe wrzenie"), a trzeci to intensywne bulgotanie. Herbata parzona wodą przegotowaną traci sporo ze swojego aromatu, dlatego najlepiej kończyć gotowanie na etapie "białego wrzenia", nim utraci ona zbyt dużo tlenu.

2.2. Jak parzyć herbatę czarną?

Do parzenia herbaty czarnej powinno się wykorzystywać "biały wrzątek", natomiast długość zaparzania to przeciętnie do 5 minut, ale zależy ona od twardości wody – jeśli mamy czajnik z filtrem antywapniowym, możemy parzyć ją krócej.

2.3. Jak parzyć herbatę zieloną?

Herbatę zieloną zalewamy wodą w temperaturze od ok. 60 do 90 st. C i zaparzamy od 2 minut przy pierwszym parzeniu, do 10 minut w przypadku kolejnego wykorzystania tych samych liści; czajniki ze wskaźnikiem temperatury pozwolą na odpowiednie dobranie wartości do konkretnej herbaty.

2.4. Jak parzyć herbatę czerwoną?

Herbatę czerwona, oolong, parzymy przez 3 do 5 minut w temperaturze ok. 95 st. C.

2.5. Jak parzyć herbatę białą?

Herbatę białą zaparzamy przez 3-10 minut, wykorzystując wodę o temperaturze niższej niż 80 st. C.

Wygodnym rozwiązaniem, które pozwoli na dostosowanie temperatury wody do herbaty, są czajniki z dedykowanymi konkretnym napojom przyciskami. Niektóre modele podświetlają się na różne kolory w zależności od aktualnej temperatury wody.

3. W jakim czajniku parzyć herbatę?

Smak herbaty w dużym stopniu uzależniony jest od czajnika, ale nie tylko ze względu na regulację temperatury, którą oferują niektóre modele. Istotny jest również materiał, z którego wykonany jest czajnik. Zniechęcający może być posmak plastiku, jaki czasem towarzyszy czajnikom z tworzyw sztucznych, dlatego lepiej zainwestować w czajnik ze stali nierdzewnej, szkła lub ceramiki. Szczególnie warte uwagi są czajniki ceramiczne, które zapewniają wyraźnie lepszy smak wody. Wynika to z faktu, że wykonane są z materiału niewchodzącego w reakcje z wodą, przez co uznawane są za bezpieczne dla zdrowia.

Szeroką ofertę czajników w super cenach znajdziesz już teraz na WP radarOkazji.

Dzięki odpowiedniemu czajnikowi możemy też poprawić jakość wody, która w większości gospodarstw domowych w Polsce jest twarda. Nie każdą herbatę uda nam się zaparzyć w twardej wodzie i uzyskać zadowalający aromat. Właśnie dlatego w naszej kuchni przyda się filtr do wody bądź właśnie odpowiedni czajnik. Pamiętajmy też o jeszcze jednej rzeczy, a mianowicie o regularnym czyszczeniu czajnika. Nawet jeśli mamy filtr, musimy zadbać o regularne odkamienianie urządzenia. Woda z zanieczyszczonego sprzętu traci na jakości, a więc wpłynie również na smak i aromat herbaty.

Jeśli traktujemy parzenie herbaty jak rytuał, warto zwrócić uwagę na wygląd czajnika, który doda charakteru naszej kuchni i uprzyjemni przygotowywanie napoju. Wybór zależy od naszych upodobań, a producenci oferują coś dla każdego. Futurystycznie wyglądające czajniki szklane będą się świetnie prezentować w nowoczesnej kuchni. W domu urządzonym w tradycyjnym stylu całość uzupełni czajnik retro. Osoby kreatywne mogą pokusić się o zakup eleganckiego sprzętu ceramicznego. Niektóre modele można udekorować własnoręcznie przy pomocy specjalnych farb do ceramiki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze