Trwa ładowanie...

Jak dbać o łamliwe paznokcie?

Avatar placeholder
05.05.2021 17:17
Paznokcie lubią, gdy się o nie dba
Paznokcie lubią, gdy się o nie dba (123rf)

Zadbane i zdrowe paznokcie wyglądają bardzo efektownie. Jednak prace domowe lub niedobory składników odżywczych mogą prowadzić do osłabienia paznokci. Łamliwe paznokcie są miękkie i kruche, rozdwajają się lub złuszczają. Choroby paznokci mają wiele różnych przyczyn. Są to: proces starzenia, niedobór wapnia, nadużywanie chemikaliów (na przykład zmywacza do paznokci), zbyt częsty kontakt z detergentami lub długotrwała praca w wodzie. Najważniejszym czynnikiem jest jednak uboga dieta. Jak dbać o słabe i kruche paznokcie, aby się nie rozdwajały?

spis treści

1. Co wpływa na stan paznokci?

Do czynników niszczących paznokcie zaliczamy:

  • nieodpowiednią dietę,
  • zbyt dużą wilgotność,
  • środki chemiczne,
  • bardzo niską lub bardzo wysoką temperaturę,
  • promieniowanie słoneczne,
  • wystawianie rąk na mróz i silny wiatr,
  • nieodpowiednia pielęgnacja i brak ochrony dłoni,
  • używanie zmywaczy do paznokci z acetonem.

Te wszystkie czynniki działają niszcząco na płytkę paznokci.

Zobacz film: "10 urodowych trików, które musisz znać"

2. Jak pielęgnować paznokcie?

Paznokcie lubią, gdy się o nie dba. Podczas zimy, w czasie dużych mrozów pamiętaj o wkładaniu rękawiczek. Dzięki temu ochronisz dłonie i paznokcie przed szkodliwym działaniem niskich temperatur. Latem twoim paznokciom przyda się osłona przed promieniami słonecznymi. Używaj więc kremów z filtrem. Po każdym moczeniu rąk w wodzie dokładnie je osusz. Wychodząc z mokrymi dłońmi na dwór, narażasz je na popękanie. Podczas prania, zmywania, sprzątania nakładaj rękawiczki. Dzięki temu ochronisz dłonie i paznokcie przed szkodliwym działaniem środków chemicznych.

2.1. Domowe sposoby pielęgnacji paznokci

Domowa pielęgnacja paznokci, jeśli ma miejsce regularnie, wystarczy, aby dłonie wyglądały zdrowo i atrakcyjnie. Można wówczas uniknąć chorób paznokci. Jak to zrobić? Należy pamiętać o:

  • częstym nawilżaniu dłoni, które poprawia stan paznokci,
  • aplikacji oleju roślinnego na paznokcie,
  • nakładaniu na paznokcie klarowanego masła,
  • wzbogaceniu diety o produkty z witaminą B, można ją znaleźć w orzechach ziemnych, soczewicy, żółtku jaj, sardynkach, grzybach, bananach, wątrobie i kalafiorze.

Pielęgnacja paznokci to także kosmetyki do paznokci. Wybór właściwych środków do pielęgnacji nie jest, wbrew pozorom, skomplikowany. Obecnie dostępnych jest wiele kosmetyków do paznokci, które są przeznaczone do rozdwojonych paznokci. Specjalne odżywki wzmacniające paznokcie mają na celu zmniejszenie odszczypywania płytki paznokci. Na niektóre kosmetyki do paznokci należy uważać; zmywacze z acetonem mogą negatywnie wpłynąć na ich stan. Warto pamiętać, że nawet najlepsze środki nie zadziałają w pełni skutecznie bez odpowiedniej diety.

Pielęgnację paznokci warto zacząć od diety. Oprócz witaminy B należy spożywać witaminę E i żelatynę. Witamina E znajduje się w oleju roślinnym, margarynie, mięsie, orzechach i roślinach strączkowych. Żelatynę zawierają galaretki, żelki i dżemy. Jeśli jednak mimo odpowiedniej diety i pielęgnacji paznokci ich stan nie poprawia się, warto wybrać się do lekarza.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Problemy z paznokciami

Wystarczy spojrzeć na paznokcie, by dowiedzieć się, w jakim stanie jest cały organizm. Dlatego też nietypowy wygląd paznokci nie powinien być lekceważony. Na jakie symptomy warto zwrócić uwagę?

  • Poziome rowki na paznokciach to oznaka niedoboru witamin lub przebytych ostatnio chorób.
  • Białe plamy to najczęściej wynik drobnych uszkodzeń mechanicznych, zbyt mocnego wycinania skórek, zaburzeń hormonalnych lub niedoboru wapnia.
  • Paznokcie o spiczastym kształcie mogą być oznaką niedoboru żelaza.
  • Podłużne bruzdy na paznokciach mogą wskazywać na egzemę, łuszczycę, łysienie plackowate, atopowe zapalenie skóry lub na liszajca płaskiego.
  • Bladość płytki może oznaczać anemię lub zaburzenia związane z funkcjonowaniem układu krążenia.
  • Żółty i szarozielony odcień paznokci wskazuje na zakażenia grzybicze.
  • Zaczerwienienie i pęcherz to objawy zanokcicy. Wówczas konieczne jest leczenie antybiotykami.
  • Rozdwojone paznokcie wskazują na niewłaściwą pielęgnację i zbyt długi kontakt z wodą.
  • Wrastanie paznokci – może być spowodowane noszeniem niedopasowanego obuwia lub zbyt głębokim obcinaniem paznokci.

Jak dbać o paznokcie? Wystarczy pamiętać o spożywaniu istotnych składników odżywczych i używaniu łagodnych dla paznokci kosmetyków, które wzmacniają płytkę. Wówczas choroby paznokci będą mało prawdopodobne.

4. Dieta dla mocnych i zdrowych paznokci

W utrzymaniu zdrowych i pięknych paznokci pomoże nam odpowiednia dieta i pielęgnacja. Substancje odżywcze niezbędne dla mocnych paznokci to:

  • witamina A - źródła: nabiał, jaja, tłuste ryby, wątroba, sery i masło;
  • witaminy z grupy B – źródła: brokuły, brukselka, papryka, kukurydza, banany, szpinak, orzechy, pestki słonecznika, pszenica;
  • witamina H – źródła: wątróbka, grzyby prawdziwki i kurki, drożdże;
  • magnez – źródła: banany, jabłka, kiwi, kokos, morele, marchew, pomidory, ziemniaki, mięso drobiowe, wino;
  • żelazo – źródła: szpinak, orzechy włoskie, jaja, grzyby, fasola, suszone owoce;
  • wapń – źródła: jabłka, ryby, buraki, kalafior, pszenica, jaja, czosnek, wiśnie,jogurt;
  • jod – źródła: ryby morskie, małże, ostrygi;
  • potas – źródła: truskawki, kiwi, anansy, banany, buraki, kapusta, cebula, cytryna, ogórek, marchew, orzechy włoskie;
  • krzem – owies, warzywa i owoce.

5. Najczęstsze choroby paznokci

Grzybica – paznokcie nabierają szaro-zielony odcień, stają się matowe, kruche i łamliwe. Na płytce tworzą się podłużne rowki. Grzybica jest zaraźliwą chorobą i szybko atakuje sąsiednie paznokcie. W leczeniu stosuje się doustne preparaty i kremy do smarowania zmienionych chorobowo miejsc.

Brodawki – są to szarożółte zarośla. Tworzą się pod płytką paznokciową lub wokół niej. Wirus wywołujący brodawki przenosi się przez bezpośredni kontakt z osoba zakażoną. Kurzajki znikają same, choć ten proces można przyspieszyć stosując preparaty dostępne w aptekach.

Łuszczyca paznokci – płytka staje się matowa, krucha i sucha. Widoczne są żółte plamy i wgłębienia. Leczenie polega na przyjmowaniu witaminy A oraz smarowaniu chorych miejsc maścią salicylową i środkami dziegciowymi.

Drożdżyca – w pierwszej fazie wokół paznokcia tworzy się zaczerwienienie i obrzęk. Podczas uciskania tego miejsca wypływa ropa. Choroba rozprzestrzenia się po całej płytce paznokcia, która przez to staje się szarobrunatna i traci połysk.

Zanokcica – atakuje miejsca wokół paznokcia. Na skórze powstają ropne zmiany zapalne (tzw. zastrzał). Zanokcica jest bolesną chorobą, mogącą doprowadzić do całkowitego usunięcia płytki paznokcia. Leczy się ją antybiotykami.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze