Trwa ładowanie...

Schudniesz i poprawisz metabolizm. Parowar, kombiwar, szybkowar – porównanie

Avatar placeholder
Tatiana Naklicka 28.11.2018 13:42
Przygotowanie dania w parowarze zajmuje niewiele czasu
Przygotowanie dania w parowarze zajmuje niewiele czasu (123rf.com/Iakov Filimonov)

Coraz więcej osób zwraca uwagę na sposób przyrządzania potraw, ponieważ ma on znaczący wpływ na ilość witamin, które zostają w produktach, a tym samym na nasz metabolizm. Z tego względu chętnie sięgamy po urządzenia, takie jak parowar, szybkowar czy kombiwar. Czym się różnią? Jak wybrać najlepsze urządzenie? Specjalnie dla was przedstawiamy podstawowe różnice, a także zalety sprzętu kuchennego.

spis treści

1. Dlaczego warto mieć w domu parowar?

Gotowanie na parze jest obecnie jednym z najpopularniejszych sposobów przygotowywania jedzenia. Tym bardziej, że do przyrządzenia smacznego posiłku nie potrzebujemy oleju czy smalcu, a produkty zachowują większość składników odżywczych.

Zobacz film: "Zdrowy boczek? To możliwe"

W parowarze obiad przygotujemy w 20 minut, oczywiście ten czas może się skrócić, jeśli wybierzemy tylko warzywa. To idealne rozwiązanie dla osób, które żyją w ciągłym biegu i nie mają czasu na przygotowanie posiłku. W przypadku parowaru, do poszczególnych naczyń wrzucamy podstawowe produkty, jednak nie musimy się ograniczać do ziemniaków, brukselki i piersi z kurczaka. Może ugotujemy na parze pierś z indyka z ryżem?

Najlepsze oferty parowarów i innych ułatwiających życie sprzętów znajdziesz już teraz na WP radarOkazji.

Poza tym, dania z parowaru mają mniej kalorii. Do ich przygotowania nie potrzebujemy panierki czy bułki tartej. Potrawy mają wyrazisty smak – nie nasiąkają zdradliwym tłuszczem. Oczywiście, człowiek potrzebuje tłuszczu, jednak tego zdrowego, który znajdziemy m.in. w rybach. W ten sposób nasza dieta będzie urozmaicona i będziemy się cieszyć zauważalnym spadkiem wagi. Parowary nie należą do najdroższych urządzeń. Klasyczny parowar możemy kupić już za 100 złotych.

2. Jak przygotować smaczne dania z kombiwaru?

Kombiwar to kolejne urządzenie, które przyda nam się, jeśli chcemy poprawić metabolizm. Sprzęt możemy wykorzystać nie tylko do gotowania na parze, ale również do grillowania czy pieczenia. W kombiwarze podgrzejemy również wcześniej przygotowaną potrawę. Dzięki temu nie będziemy musieli korzystać z kuchenki mikrofalowej czy rozgrzanej patelni.

Na rynku są dostępne kombiwary z grzałką elektryczną, chociaż coraz częściej wybieramy urządzenia wyposażone w lampę halogenową. Kombiwar halogenowy to idealne rozwiązanie dla osób, które nie tylko chcą przejść na dietę redukcyjną, ale również zaoszczędzić na rachunkach za prąd.

Smaczne danie z kombiwaru przygotujemy w pół godziny. W zależności od tego, czy mieszkamy sami, czy posiłki przygotowujemy dla kilku osób, możemy zdecydować się na kombiwar, który ma od 10 do 20 litrów pojemności. W większym urządzeniu będziemy mogli przygotować całego indyka czy kurczaka.

A może chcemy zapiec ulubione warzywa? Kombiwar zastąpi również piekarnik.

3. Szybkowar – zalety gotowania

Gotowanie w szybkowarze ma praktycznie same zalety. Nie tylko zaoszczędzimy prąd czy gaz, ale krótki czas przygotowywania posiłku pod ciśnieniem sprawi, że nie wypłuczemy z produktów niezbędnych składników. Tym bardziej, że rozpuszczone w wodzie witaminy utleniają się, co wiąże się z ich utratą, jeśli jedzenie zbyt długo się gotuje. Gotując w szybkowarze potrawa pozostaje smaczna, a zarazem lekkostrawna. Składniki są miękkie (ale nie rozgotowywane) oraz zachowują naturalny kolor.

Szybkowar ułatwi nam przygotowanie smacznego wegetariańskiego dania
Szybkowar ułatwi nam przygotowanie smacznego wegetariańskiego dania (123rf.com/Aji Jayachandran)

Pamiętajmy jednak, że korzystając z szybkowaru, musimy już na samym początku dodać przyprawy, ponieważ w trakcie gotowania nie wolno zdejmować pokrywy. Po wyłączeniu urządzenia warto chwilę odczekać, aby para wydobywająca się z szybkowaru nas nie poparzyła.

4. Kombiwar, parowar, szybkowar – co wybrać?

Każde z przedstawionych urządzeń wykorzystuje parę wodną do przygotowania posiłku. Jeśli lubisz zdrową żywność i przeszkadza ci smak smażonych produktów, dobrym wyborem będzie parowar. To również dobre urządzenie dla osób, które rozpoczynają przygodę ze zmianą nawyków żywieniowych lub żyją w pośpiechu, więc zależy im na krótkim czasie przygotowywanych potraw. Warto spożywać jedzenie gotowane na parze, ponieważ pozytywnie wpływa ono na perystaltykę jelit i poprawia metabolizm.

Fani wielofunkcyjnych urządzeń, chętniej sięgną po kombiwar. W multicookerze przyrządzimy lekkostrawne danie, jednak nie tylko obiad. Bez problemu upieczemy wegetariańskie ciasto lub przygotujemy smaczne śniadanie (np. opieczemy chleb na złocisty kolor).

Szybkowar to dobry pomysł dla osób, które chcą skrócić czas przygotowywania posiłków, które wymagają długiego gotowania, w tym mięs (np. wołowiny). W szybkowarze zrobimy także sok owocowo-warzywny, który zabierzemy ze sobą do pracy.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze