Produkty, które upiększają cerę
Badania opublikowane w czasopiśmie naukowym The Quarterly Journal of Experimental Psychology potwierdzają – osoby o cieplejszym, żółtym lub złotym odcieniu skóry, osiągniętym dzięki spożywaniu konkretnych produktów, były bardziej atrakcyjne aż dla 74 proc. badanych niż te, które uzyskały piękny kolor skóry dzięki promieniom słonecznym.
Dr Carol Lefevre z Ośrodka Badań Decyzji na Uniwersytecie w Leeds powiedział, że ładne zabarwienie skóry jest sygnałem o aktualnym stanie zdrowia i atrakcyjności. W dodatku może być kluczowym elementem decydującym o wyborze partnera. Produkty, które poprawiają koloryt skóry wystarczy spożywać dwa razy dziennie, aby w krótkim czasie zauważyć pierwsze zmiany. Najczęściej pojawiają się już po upływie sześciu tygodni – twierdzą eksperci.
Melon
Właściwości melona od dłuższego czasu są wykorzystywane przez firmy kosmetyczne produkujące kremy poprawiające wygląd skóry. Jednak te najcenniejsze dla niej składniki dostarczysz od wewnątrz. Jego wnętrze to bezcenne źródło beta-karotenu wspomagającego produkcję witaminy A.
To właśnie beta-karoten poprawia kolor skóry, czyniąc ją promienną i ciemniejszą. Spożywanie go sprzyja również wygładzeniu zmarszczek i regeneracji skóry. Jeśli nie przepadasz za melonem, aby poprawić kolor cery, możesz dwa razy w tygodniu stosować melonową maseczkę na twarz. Należy jednak uważać, aby go nie przedawkować – spożywany w zbyt dużych ilościach może wywołać nieestetyczne pomarańczowe plamy na dłoniach i stopach.
Dynia
Jeśli chcesz, aby cera nabrała pięknego koloru i blasku, nie możesz zapominać o dyni – zwłaszcza w sezonie jesiennym znajdziesz ją praktycznie w każdym sklepie z warzywami i owocami. To warzywo bezcenne dla urody. Pamiętaj jednak, że nie warto kupować kota w worku – zwracaj uwagę na miąższ, bo im bardziej jest pomarańczowy, tym więcej znajdziesz w nim witamin B1, PP i karotenu.
Mnóstwo cennych witamin i składników mineralnych poprawiających wygląd skóry jest ukrytych również w jej pestkach – znajdziesz w nich cynk, fosfor, mangan oraz magnez. Cynk zlikwiduje przebarwienia na twarzy, fosfor pomoże utrzymać prawidłowe pH skóry, mangan wpływa na wytwarzanie melaniny, a magnez łagodzi reakcje alergiczne skóry.
Brokuły
Znajdują się w każdym menu diety mającej poprawić wygląd i kondycję skóry. Przez wielu ekspertów są uważane za źródło młodości. Piękny kolor cery zyskasz dzięki temu, że brokuły są bogate w beta-karoten oraz witaminę C. Dodatkowo podnoszą poziom witaminy A w organizmie. Są źródłem witaminy E, która wpływa na nawilżenie cery oraz zapobiega powstawaniu tzw. plam starczych.
Warzywa wspomagają opalanie – chronią cerę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, a także sprawiają, że uzyskana opalenizna ma piękny, złoty kolor. Brokuły nie muszą być wyłącznie spożywane jako dodatek do obiadu. Możesz z nich przygotować mnóstwo pysznych dań np. ciepłą zupę krem idealną na chłodne dni, tartę czy sałatkę z ich dodatkiem lub makaron – w towarzystwie łososia smakują jeszcze lepiej. Jeśli chcesz wydobyć ich smak, surowe brokuły gotuj z dodatkiem morskiej soli i soku z cytryny.
Słodkie ziemniaki
Warzywa, które pokochały modelki – zawierają bowiem mnóstwo cennych składników, które upiększają, wzmacniają i uelastyczniają cerę. Są cennym źródłem witaminy A oraz C, która czyni ją promienną i gładką dzięki temu, że zwiększa produkcję kolagenu. Witamina A z kolei zwalcza wolne rodniki i chroni skórę przed nowotworem.
Bataty sprawią, że twoja skóra zyska młodzieńczy wygląd – wykazują podobne właściwości do marchewki. Dodatkowo witaminy z grupy B w nich zawarte poprawiają ukrwienie. Włączając je do swojego menu, zauważysz, że szara pozbawiona blasku cera stała się zaróżowiona i wygląda na znacznie zdrowszą. Warzywa słyną również z tego, że skutecznie walczą z trądzikiem i wszelkimi niedoskonałościami skóry, takimi jak wypryski czy zaskórniki.
Pomidory
W pomidorach jest moc! Po pierwsze, dzięki nim doskonale nawodnisz głębokie warstwy skóry. Po drugie, ochronisz cerę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, a dodatkowo poprawisz koloryt. Pomidory zawierają cenny likopen i duże ilości karotenu, dlatego powinieneś je dodawać do wszystkiego: kanapek, sałatek, hamburgerów, ryżu, makaronu. Wybór jest nieograniczony, bo pomidorki świetnie komponują się praktycznie z każdym daniem.
Likopen jest silnym przeciwutleniaczem, dlatego pozwala pozbyć się przebarwień skóry i skutecznie opóźnia procesy starzenia się. Co ciekawe, pomidory, te przetworzone, pod postacią soków lub przecierów, są równie zdrowe, bo im mniej wody, tym więcej likopenu, który znajduje się w ich miąższu. Włączając je do swojej diety, będziesz cieszyć się gładką cerą bez wyprysków. Pomidorowe maseczki do twarzy łagodzą zmiany i pozostałości po trądziku.