Trwa ładowanie...

Winogrona chronią przed promieniowaniem UV

Avatar placeholder
21.07.2016 15:09
Winogrona chronią przed promieniowaniem UV
Winogrona chronią przed promieniowaniem UV

Lato to okres wzmożonego kontaktu ze słońcem, dlatego warto znać sposoby ochrony przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Nie chodzi tu jedynie o stosowanie kremów z filtrem czy unikanie słońca. Ważne są też produkty, które spożywamy. Według badań, niektóre związki zawarte w winogronach i produktach pochodnych mogą zapobiec wystąpieniu negatywnych skutków kontaktu ze słońcem.

 

1. Szkodliwe działanie promieniowania ultrafioletowego

Emitowane przez słońce promieniowanie ultrafioletowe (UV) jest głównym czynnikiem środowiskowym powodującym raka skóry, oparzenia i rumień słoneczny, a także przedwczesne starzenie się skóry. Badania przeprowadzone przez naukowców hiszpańskich udowodniły, że specyficzne substancje zawarte w winogronach redukują skalę zniszczenia komórek. Promienie UV pobudzają w skórze reaktywne formy tlenu. Związki te z kolei utleniają makromolekuły, takie jak lipidy i DNA, a także stymulują niektóre reakcje i enzymy powodujące śmierć komórek.

Grupa naukowców z Uniwersytetu w Barcelonie wykazała, że niektóre substancje polifenolowe zawarte w winogronach (flawonoidy) mogą ograniczać tworzenie się aktywnych form tlenu w komórkach naskórka, które zostały poddane działaniu długofalowych promieni ultrafioletowych (UVA) oraz fal średnich (UVB).

Zobacz film: "Bezpieczne opalanie"

2. Kosmetyki oparte na winogronach

Poprzez ograniczenie wytwarzania reaktywnych związków tlenu, polifenole zawarte w winogronach przeciwdziałają procesom śmierci komórek.

Wyniki badań na pewno zachęcą farmaceutów do opracowania nowych produktów chroniących przed promieniowaniem ultrafioletowym, opartych na związkach występujących właśnie w winogronach. Wykazują one silne właściwości antyoksydacyjne, przez co zapobiegają starzeniu się komórek. Ta cecha sprawia, że są nieocenionymi składnikami kosmetyków.

Wszyscy, którym zależy na ochronie przed słońcem i spowolnieniu procesów starzenia, powinni też jak najczęściej sięgać po słodkie owoce. Im więcej antyoksydantów i polifenoli dostarczamy organizmowi, tym mniejsze ryzyko bolesnych oparzeń i rozwoju groźnych chorób.

 

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze