Witamina H (biotyna) - co to jest, właściwości, niedobór, gdzie występuje
Witamina H, nazywana także biotyną, jest organicznym związkiem chemicznym z grupy witamin B. Dlaczego warto dbać o odpowiedni poziom tej substancji? Ponieważ zapobiega ona wypadaniu włosów, łupieżowi, przesuszeniu skóry. Witamina H bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, wpływa także na odporność organizmu. Co jeszcze warto wiedzieć?
W tym artykule:
Co to jest witamina H?
Witamina H, znana również jako biotyna lub witamina B7, to kwas organiczny zaliczany do witamin z grupy B. Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
Została odkryta w latach dwudziestych ubiegłego wieku. Witamina H bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, kwasów tłuszczowych, metabolizmie białek, węglowodanów oraz aminokwasu z grupy egzogennych - leucyny.
Witamina H (biotyna) – właściwości
Witamina H pełni w ludzkim ciele szereg ważnych funkcji. Wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego oraz odpornościowego. Dba również o prawidłowe funkcjonowanie szpiku kostnego, czerwonych krwinek czy gruczołów potowych.
Odpowiada za proces przemiany glukozy w wątrobie, a także odpowiada za utrzymanie jej odpowiedniego poziomu w organizmie. Odpowiednie stężenie witaminy H w ciele zapobiega wypadaniu włosów, łupieżowi, łamliwości paznokci, niedokrwistości. Substancja wpływa również na rozwój umysłowy i fizyczny. Niedobór biotyny może skutkować nadmiernym zmęczeniem i wahaniami nastroju.
Witamina H – gdzie występuje?
Biotyna w jedzeniu występuje dosyć powszechnie. Znajdziemy ją między innymi w mleku, podrobach, ale również w produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego. Źródła biotyny to przede wszystkim rośliny strączkowe, żółtka jaj, drożdże piwne, kalafiory, orzechy włoskie, orzeszki ziemne.
Gdzie występuje witamina B7, zwana również witaminą H lub biotyną? W takich produktach jak sardynki, szynka, kraby, migdały, marchew, pomidory, soja, grzyby czy chudy ser. Warto wspomnieć, że witamina H występuje też w mące sojowej, ryżowej oraz pełnoziarnistej.
Niedobory biotyny, czyli witaminy H
Niedobór biotyny, czyli witaminy H nie jest zjawiskiem częstym, o ile przestrzegamy zasad zdrowej, zbilansowanej diety. Jeśli jednak w organizmie występuje zbyt mała ilość witaminy H, mogą pojawić się następujące objawy:
- wypadanie włosów i rzęs,
- łamliwość paznokci,
- przesuszenie skóry,
- stany zapalne spojówek,
- przedwczesne siwienie włosów,
- nadmierne zmęczenie i senność,
- problemy z koncentracją,
- wahania nastroju,
- podwyższony poziom cholesterolu w organizmie,
- nudności i wymioty,
- niedokrwistość,
- zmniejszony apetyt,
- łupież,
- rumień skórny,
- zanik brodawek języka.
Na niedobór witaminy H narażone są osoby z zaburzeniami trawienia lub wchłaniania. Objawy niedoboru biotyny mogą pojawić się również u pacjentów dializowanych, osób uzależnionych od alkoholu, osób stosujących sterydy, insulinę, antybiotyki bądź leki przeciwdrgawkowe. Obniżony poziom substancji może wiązać się również z chorobą Leinera.
Nadmiar biotyny w organizmie
Gdy poziom witaminy H w organizmie jest za wysoki, nadmiar substancji wydalany jest wraz z moczem. W przypadku długotrwałego i nadmiernego stosowania tego produktu np. podczas regularnej suplementacji, mogą pojawić się pewne skutki uboczne biotyny takie jak:
- bóle brzucha,
- nudności,
- biegunki,
- wymioty.
Witamina H (biotyna) – dawkowanie
Nie istnieją restrykcyjne zalecenia, jeśli chodzi o dobowe spożycie witaminy H. Przyjmuje się, że zdrowa dorosła osoba powinna przyjmować każdego dnia około trzydziestu, maksymalnie stu mikrogramów biotyny. U pacjentów z niedoborami biotyny stosuje się nieco większe dawki, nawet jeden miligram witaminy H na dobę.