Witamina młodości. Chroni przed rakiem, zapobiega starzeniu skóry
Znajdziesz ją w kremach, maskach, odżywkach do włosów czy serum do twarzy. Ale najpotężniejszym źródłem witaminy C jest pożywienie. - Jedzenie pokarmów bogatych w składniki odżywcze to najważniejsza rzecz, jaką możesz zrobić, aby spowolnić proces starzenia się - deklaruje chirurg plastyczny.
1. Dlaczego witamina C jest ważna dla skóry?
Witamina C to naturalny przeciwutleniacz, który chroni przed rozwojem wolnych rodników i stresu oksydacyjnego, tym samym zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów, a także opóźniając procesy starzenia się organizmu. Włączenie na stałe produktów bogatych witaminę C zapewni nam jędrną skórę i brak zmarszczek.
Obniża ciśnienie krwi i reguluje stężenie glukozy we krwi, może więc stanowić element profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Szturmem podbiła też rynek kosmetyczny, bo jest kluczowa do stymulowania syntezu kolagenu, białka młodości. Bez odpowiedniej ilości witaminy C organizm nie jest w stanie produkować kolagenu, który uczestniczy w odnowie komórkowej skóry i zapewnia jej jędrność, gładkość i młodzieńczy wygląd.
- Jedzenie pokarmów bogatych w składniki odżywcze, to najważniejsza rzecz, jaką możesz zrobić, aby spowolnić proces starzenia się - wyjaśnia w podcaście dla mindbodygreen.com dr Anthony Youn, chirurg plastyczny.
- Przeciwutleniacze można spożywać wraz z kolorowymi owocami i warzywami, a także nakładać przeciwutleniacze na powierzchnię skóry - mówi. - Jeśli w naszej diecie nie ma wystarczającej ilości witaminy C, kolagen nie może być efektywnie produkowany - zwraca uwagę lekarz.
2. Gdzie szukać witaminy C?
Gdzie szukać naturalnych źródeł witaminy C? Najlepszym jej źródłem są warzywa i owoce. Absolutnymi faworytami z uwagi na wysoką zawartość przeciwutleniacza są owoce dzikiej róży - zawierają 30 do 1300 mg witaminy w 100 g, oraz czarna porzeczka, w której można znaleźć 120 do 190 mg w 100 g.
Poza tym do diety warto włączyć:
- czerwoną paprykę, która zawiera 190 mg w 100 g,
- natkę pietruszki, która zawiera 125 mg w 100 g,
- brokuły - 132 mg w 100 g,
- brukselkę - 75 mg w 100 g,
- pomidory - 40 mg w 100 g.
Wbrew pozorom cytrusy wcale nie są najlepszym źródłem witaminy C, bo znajdziemy w nich ok. 50 mg witaminy na 100 g produktu.
Poza dietą warto również szukać witaminy młodości w kosmetykach. W serach, maskach, bogatych kremach, mgiełkach i płynach tonizujących witaminę C możemy znaleźć pod postacią kwasu L-askorbinowego, palmitynianu askorbylu, soli sodowej fosforanu askorbylu oraz glukozydu askorbylu, ale to pierwsza z nich, zwana czystą witaminą C, jest najbardziej skuteczna.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl