Wrażliwe dziąsła
Wrażliwe dziąsła mogą być pierwszym znakiem, że kamień zalegający na zębach zaczyna powodować podnoszenie się dziąseł. Odsłaniają się wtedy szyjki zębów i powodują nadwrażliwość zębów. Taki stan może doprowadzić do paradontozy, dlatego nigdy nie lekceważmy nawet jednorazowego krwawienia z dziąseł.
1. Sposoby na wrażliwe dziąsła
Odpowiednia pielęgnacja jamy ustnej to połowa sukcesu. Pamiętaj, aby wybierać miękką szczoteczkę do zębów i specjalną delikatną pastę do wrażliwych dziąseł. Delikatne dziąsła, tak jak każde inne, wymagają szczotkowania po każdym posiłku. Zapobiegnie to rozwojowi bakterii w okolicach dziąseł i bólowi. Szczotkowanie zawsze powinno odbywać się w stronę wzrostu zębów. Jeśli szczotkujesz dolne zęby, wykonuj delikatne ruchy w górę, jeśli górne – w dół.
Staraj się wybierać delikatne płyny do płukania jamy ustnej. Te zawierające alkohol mogą niepotrzebnie podrażnić wrażliwe dziąsła. Nici dentystyczne także mają odmianę delikatną, dlatego jeśli masz wrażliwe dziąsła, rozejrzyj się za nićmi z napisem „soft”. Używaj takiej nici codziennie, gdyż resztki jedzenia zalegające między zębami prowadzą nie tylko do podrażnienia dziąseł, ale i do próchnicy.
Nadwrażliwość zębów i dziąseł to nieprzyjemny i dość bolesny problem. Mimo najdokładniejszej pielęgnacji jamy ustnej, kamień i tak może pojawiać się na zębach, dlatego bardzo ważne są regularne wizyty u dentysty i mechaniczne oczyszczanie z kamienia w razie potrzeby (stomatologia estetyczna nie pozostawia nas samych z kamieniem nazębnym). Przy okazji należy też robić kontrolę, gdyż zęby mogą się psuć nawet przy zachowywaniu higieny, w zależności od naszych genetycznych predyspozycji.
2. Naturalna pielęgnacja jamy ustnej
Niektóre produkty są szczególnie drażniące dla wrażliwych zębów i dziąseł. Jeśli wrażliwe dziąsła dają ci się we znaki, spróbuj ograniczyć produkty zawierające dużo cukru, lody, kawę, bardzo zimne i bardzo gorące potrawy. Pamiętaj, że cukier reaguje z bakteriami w naszej jamie ustnej, wywołując odczyn kwasowy, niezdrowy dla zębów i dziąseł.
Odpowiednie odżywianie może wzmocnić wrażliwe dziąsła. Dieta bogata w witaminy, a szczególnie witaminę C, może zapobiec częstym podrażnieniom i krwawieniu.
Aby zapobiegać podrażnieniu wrażliwych dziąseł, możesz także zwrócić się w stronę ziołolecznictwa. Zioła, takie jak echinacea czy głóg, pomogą, jeśli dziąsła boleśnie puchną. Mają one działanie antybakteryjne oraz wzmacniają dziąsła. Na początku po nałożeniu specyfiku zawierającego któryś z nich możesz poczuć lekkie pieczenie. Nie przejmuj się tym, zaraz potem poczujesz ulgę.