Wygląd twojej twarzy zdradzi, czego jesz za dużo
Twarz jest naszą wizytówką i odzwierciedleniem zdrowia, zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Przebarwienia, krostki występujące w określonych miejscach czy opuchlizna mówią, w jaki stanie znajdują się m. in. organy wewnętrzne.
Okazuje się, że twarz może zdradzać też nasze upodobania kulinarne. Sprawdź, czy pasujesz do któregoś modelu i dowiedz się, które składniki twojej diety odpowiadają za wygląd.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Domowe sposoby na przebarwienia
Cukier
Tzw. twarz cukrowa objawia się zmarszczkami i przebarwieniami na czole i pod oczami. Skóra przyjmuje szarawy odcień, a my sprawiamy wrażenie zmęczonych. Towarzyszące tym objawom krostki mogą sugerować, że prowadzisz dietę bogatą w cukry proste.
Spożywanie produktów, takich jak słodycze, musli, smakowe jogurty czy białe pieczywo powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Nadmiar glukozy przyczepia się do włókien kolagenowych i elastyny, uszkadzając je lub niszcząc.
To powoduje, że skóra traci na elastyczności. Krostki są natomiast wynikiem zaburzenia równowagi bakteryjnej, a bladość – stymulacją kortyzolu, czyli hormonu stresu.
Nabiał
Białe plamki i krostki na brodzie, a także cienie pod oczami mogą sugerować, że nie tolerujesz laktozy. Nietolerancja dotyczy osób w każdym wieku i może pojawić się nagle. Jednocześnie spożywanie dużej ilości produktów mlecznych przez osoby tolerujące laktozę, może dawać podobne efekty.
W mleku znajdują się hormony i środki chemiczne, wykorzystywane przy jego obróbce. Spożywanie produktów na jego bazie może więc zaburzać gospodarkę hormonalną organizmu, wpływając na poziom estrogenu i progesteronu. To z kolei prowokuje występowanie na twarzy wyżej opisanych niedoskonałości.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Mleko migdałowe - charakterystyka, przygotowanie
Alkohol
Alkohol powoduje uszkadzanie włókien kolagenowych, rozszerzania porów, powstawania bruzd i opadanie powiek. Miłośnicy trunków muszą liczyć się też z zaczerwienieniami między brwiami.
Za wszystko odpowiedzialne jest odwodnienie organizmu i cukier, który uszkadza kolagen. Wystarczy odstawić alkohol na 3 tygodnie, by zauważyć znaczną poprawę kondycji skóry, która nawet po kilku lampkach wina nabiera kolorów, zwłaszcza na policzkach i nosie.
Gluten
Nadmiar glutenu odbija się na skórze zwłaszcza u osób chorych na celiakię, czyli uczulonych na ten składnik.
Występuje w pszenicy, jęczmieniu i życie. To białko pochodzenia roślinnego może uwidaczniać na twarzy krostki, zwłaszcza w okolicy brody, plamy pigmentowe, albo powodować puchnięcie i zaczerwienienie policzków.
Niestety, jedyną metodą na pozbycie się uciążliwych efektów spożywania glutenu, jest odstawienie produktów, które go zawierają.
Zobacz też: Fit pączki dla osób, które unikają glutenu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl