Trwa ładowanie...

Starzenie się skóry - przyczyny, błędy w pielęgnacji, jak opóźnić procesy starzenia

Proces starzenia się dotyczy każdego człowieka
Proces starzenia się dotyczy każdego człowieka (123rf)

Proces starzenia się dotyczy każdego człowieka - bez względu na pochodzenie, płeć, kolor skóry, czy też preferencje żywieniowe. Kobiety potrafią wydać fortunę na zabiegi pielęgnacyjne czy kremy przeciwzmarszkowe. Wszystko po to, by jak najdłużej zachować młody i promienny wygląd. Niewątpliwie tryb życia, a także sposób odżywiania mogą znacznie wpłynąć na proces starzenia się naszej skóry. Okazuje się, że nieodpowiednia pielęgnacja skóry, unikanie zdrowych kwasów tłuszczowych są istotnymi czynnikami, które wpływają na stan naszej skóry.

spis treści

1. Błędy, które przyspieszają proces starzenia się skóry

Błędy, które na co dzień popełniamy, mogą w znacznym stopniu wpłynąć na proces starzenia się skóry. Oto kilka wskazówek odnośnie zachowań i nawyków, których eliminacja pozwoli ci znacząco spowolnić proces starzenia się nie tylko cery, ale i całego organizmu.

1.1. Brak odpowiedniej ilości snu

Osoby niewyspane wyglądają i czują się źle. Dzieje się tak, ponieważ sen jest jednym z najważniejszych, naturalnych procesów regeneracyjnych organizmu. Dla skóry w szczególności.

Zobacz film: "Starzenie się skóry szyi i dekoltu [Specjalista radzi]"

Zobacz także:

Dbanie o regularny sen i jego odpowiednią długość, pozwoli ci w krótkim czasie zaobserwować pozytywne efekty na skórze. Zmarszczki będą mniej widoczne, a cera wypoczęta i promienna.

1.2. Zbyt mała ilość biotyny

Biotyna to witamina, która pomaga w zachowaniu młodzieńczego wyglądu przez długi czas. Odgrywa znaczącą rolę w utrzymywaniu dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci. Zbyt mała ilość biotyny w organizmie skutkuje suchą, podrażnioną skórą oraz słabymi i łamliwymi włosami. Jeżeli nie jesz takich produktów jak jaja, tłuste ryby morskie, awokado czy maliny, to właśnie biotyny może brakować w twoim organizmie.

1.3. Unikanie zdrowych kwasów tłuszczowych

Nasycone tłuszcze nie są dobre dla organizmu i skutecznie wraz z cukrami oraz węglowodanami prowadzą do nadwagi. Warto jednak zwrócić uwagę na tłuszcze dobre - nienasycone. Wpływają one pozytywnie na funkcje poznawcze, odchudzanie oraz kondycję skóry. Jeśli będzie ich brakować w diecie, na twarzy szybciej pojawią się zmarszczki, a skóra będzie się gorzej regenerowała i straci elastyczność.

1.4. Zbyt duża ilość przetworzonej żywności w diecie

Dieta składająca się w dużej mierze z żywności przetworzonej spowoduje, że będziesz wyglądać starzej. Twoja skóra będzie zmęczona i pozbawiona blasku. Jak temu zaradzić? Ogranicz żywność przetworzoną i włącz do swojej diety zielone warzywa liściaste oraz jagody. Produkty bogate w przeciwutleniacze zmniejszają degradację komórek oraz spowodują ich lepszą regenerację. Dzięki temu proces starzenia się opóźni.

1.5. Nadmierny stres

Stres, zwłaszcza chroniczny, niszczy zdrowie i prowadzi do szybszego starzenia się organizmu. Im bardziej i częściej się stresujesz, tym organizm więcej produkuje hormonu o nazwie kortyzol. Z kolei im wyższy poziom kortyzolu w organizmie, tym nasza kondycja jest słabsza.

W przypadku skóry, wysoki poziom kortyzolu działa destrukcyjnie na kolagen i elastynę. To z kolei prowadzi do powstawania nowych zmarszczek oraz szybkiego pogłębiania się tych, które już się pojawiły.

1.6. Brak ruchu

Brak ruchu jest szkodliwy również dla skóry. Podczas ćwiczeń zmniejsza się poziom kortyzolu, co jest bardzo pozytywne dla naszego zdrowia. Ćwiczenia powodują także poprawę ogólnego nastroju. Co więcej, oprócz wyzwalania energii i lepszego samopoczucia, aktywność fizyczna zapewni też lepszy sen, który działa regenerująco na organizm.

1.7. Brak probiotyków

Probiotyki wpływają bardzo dobrze na system trawienny oraz odpornościowy. Dodatkowo dbają o dobrą kondycję skóry. Jeżeli w organizmie nie ma probiotyków oraz dobrych bakterii, wówczas skóra cierpi. Pojawiają się zaczerwienienia, trądzik oraz wysypka. Można zapobiec temu, włączając do swojej diety produkty bogate w probiotyki, takie jak kefir, kombucza i kiszone warzywa.

2. Wolne rodniki a starzenie się

Wiele lat temu stwierdzono, że czas życia organizmów jest odwrotnie proporcjonalny do intensywności ich metabolizmu.

Winę za to ponoszą wolne rodniki tlenowe . Bardzo szybko wchodzą one w reakcje z cząsteczkami, a w ciągu 80 lat życia powstaje około 140 kilogramów rodnika ponadtlenkowego. Rodnikowe procesy wpływają na funkcje komórki.

Wolne rodniki znajdują się w większych ilościach u chorych na cukrzycę , otyłość , nałogowych palaczy, u osób z podwyższonym cholesterolem . Ich większa ilość powoduje gęstszą krew, gorszy przepływ krwi w naczyniach, zmiany zanikowo-degeneracyjne w chromosomach, mutacje w chromosomach.

Wolne rodniki tlenu biorą udział w powstawaniu miażdżycy , nowotworów, cukrzycy, a także przyśpieszają tworzenie się zmarszczek. Śmiało można powiedzieć, że powodują one starzenie się organizmu. Dlatego rozpoczęto poszukiwania przeciwutleniaczy, które ochronią nasz organizm przed toksycznością wolnych rodników.

Przeprowadzano wiele badań, w których podawano osobom naturalne przeciwutleniacze, czyli witaminy C i E. Okazało się jednak, że każdy z nas reaguje inaczej i w ten sposób nie znajdzie się panaceum na starzenie się.

W sposób naturalny dostarczamy organizmowi utleniacze i przeciwutleniacze. Utleniacze znajdują się w szeregu mięsnych produktów, diecie wysokokalorycznej, cukrach prostych, czyli słodyczach. Natomiast przeciwutleniacze to owoce i warzywa. Jeden cytrusowy owoc zawiera ponad 100 naturalnych przeciwutleniaczy.

Mimo tego, że przeciwutleniacze mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, to przyjmowanie ich bez kontroli może powodować niechciane skutki.

3. Otyłość i nadwaga a starzenie się

Starzenie się organizmu wiąże się z dodatkowymi kilogramami. Dzisiejsza dieta konsumpcyjna w prosty sposób prowadzi do otyłości i nadwagi. Otyłość występuje wtedy, gdy wskaźnik BMI jest wyższy niż 30. Wielu z nas ma tendencje do otyłości. 25-35% populacji krajów uprzemysłowionych ją posiada. Mimo wszystko, początki tej choroby rozpoznawane są za późno.

Przy nadwadze występują: nadciśnienie, zmiany niedokrwienne w sercu, cukrzyca, oporność tkanek na działanie insuliny, wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi. Badania dowodzą, że przyczyną rozwoju otyłości jest defekt receptora dla insuliny i brak jej efektów w rozkładaniu pokarmów.

Można ten defekt zmniejszyć poprzez wysiłek fizyczny, który wzmaga transport insuliny do komórek. Defekt powstaje w związku z brakiem aktywności fizycznej, niską masą mięśniową, zbyt kaloryczną dietą, wysokim poziomem cholesterolu, dietą bogatą w cukry proste. Inne badania dowodzą, że wysoki poziom insuliny w przypadku insulinooporności wiąże się z krótszym życiem.

Aby zapewnić sobie dłuższe życie, należy wykonywać badania kontrolne. Po 30. roku życia najlepiej raz na 5 lat. Ponadto nic nam nie robi tak dobrze, jak ruch. Aktywne uprawianie sportu pozwala spowolnić starzenie się.

Warto pamiętać, że to, czy zachorujemy na miażdżycę lub nowotwory, w 30-40% zależy od naszej diety, stylu życia i używek. Nic nie zastąpi profilaktyki, a przecież wiadomo od dawna, że lepiej zapobiegać chorobom niż je leczyć.

4. Jak opóźnić proces starzenia się skóry?

Czy możemy opóźnić proces starzenia się skóry? Okazuje się, że po części tak. Nie jesteśmy w stanie zmienić swojej genetyki, ale możemy zadbać o nasz organizm, dostarczając mu niezbędnych antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy.

Antyoksydanty chronią nasze ciało przed negatywnym działaniem wolnych rodników, tzn. atomów lub cząsteczek o niesparowanych elektronach. Wolne rodniki są wysoce niestabilne i reaktywne, mają zdolność do uszkadzania zdrowych komórek naszego organizmu. Szkodliwe działanie wolnych rodników wpływa również na przedwczesne starzenie się organizmu.

Antyoksydanty (przeciwutleniacze), które chronią naszą skórę przed procesem starzenia:

4.1. Witamina C

Witamina C jest to przeciwutleniacz o działaniu profilaktycznym i naprawczym. Chroni przed uszkodzeniem oksydacyjnym, aktywnie stymuluje produkcję kolagenu, skutecznie zwalcza wolne rodniki wytwarzane pod wpływem promieniowania UV oraz regeneruje uszkodzone DNA skóry.

Ponieważ witamina C rozpuszcza się w wodzie, nasz organizm nie jest w stanie jej magazynować i dlatego regularne uzupełnianie tego ważnego składnika odżywczego jest niezbędne. Warto sięgać po naturalne produkty bogate w witaminę C. Są to między innymi: zielone warzywa liściaste, cytrusy, papryka, truskawki, papryczki chilli, pietruszka, brokuły.

4.2. Witamina E

Witamina E ochrania naszą skórę, a także eliminuje nadmiar wolnych rodników (ta zazwyczaj wytwarzane pod wpływem promieniowania słonecznego). Tę wyjątkową witaminę możemy znaleźć w zdrowych tłuszczach, np. oliwie z oliwek, oliwkach. Ponadto, występuje w pestkach dyni, nasionach słonecznika, oleju z pestek słonecznika, migdałach, orzechach, awokado, batatach. Badania specjalistów udowodniły, że witamina E działa najskuteczniej w połączeniu z witaminą C. Przyspiesza metabolizm komórek skóry i ochrania ich DNA.

4.3. Witamina P

Witamina P to bardzo skuteczny antyoksydant. Chroni kolagen, ściany naczyń krwionośnych, strukturę komórkową skóry oraz wyjątkowo skutecznie nawilża. W jakich produktach możemy znaleźć tę witaminę? Przede wszystkim w czekoladzie, winogronach, jabłkach, porzeczkach, żurawinie, jagodach, zielonej herbacie, a także w herbacie czarnej.

4.4. Selen

Selen w naszym organizmie spełnia rolę silnego przeciwutleniacza. Skutecznie chroni skórę przed procesem fotostarzenia. Wykazuje on właściwości ochronne, ale również naprawcze. Dostarcza organizmowi naturalne enzymy ochronne, sprawia, że skóra jest elastyczna. Skutecznie redukuje też negatywny wpływ promieniowania UV. Jego działanie jest szczególnie skutecznie, kiedy łączymy go z witaminą E. W jakich produktach możemy znaleźć selen? Występuje on w orzechach brazylijskich, Tylko jeden orzech dostarcza dzienną dawkę tego minerału. Ponadto, selen możemy znaleźć w rybach, takich jak tuńczyk i łosoś), jajkach, a także w grzybach.

4.5. Koenzym Q10

Koenzym Q10 występuje również pod nazwą ubichinon. To naturalny antyoksydant, który zapobiega procesowi uszkodzenia skóry. Znajdziemy go praktycznie w każdej komórce naszego ciała, gdyż zapewnia ich prawidłowe funkcjonowanie. Koenzym Q10 regeneruje skórę, wspomaga odnowę komórkową, a także pobudza ich pracę. Koenzym Q10 występuje w rybach, brokułach, produktach pełnoziarnistych, a także w podrobach, olejach oraz szpinaku.

4.6. Kwas alfa-liponowy

Kwas alfa-liponowy jest „uniwersalnym” przeciwutleniaczem, który rozpuszcza się w tłuszczach i w wodzie. Dociera do każdej warstwy naszego naskórka, sprawia, że nasze komórki są bardziej odporne. Kwas alfa-liponowy aktywuje powstawanie i poziom kolagenu w skórze oraz pomaga strawić ten uszkodzony, który jest odpowiedzialny za powstawanie zmarszczek.

Wykazuje działanie przeciwzapalne, redukuje stres oksydacyjny, przeciwdziała procesowi fotostrzenia się skóry. Kwas alfa-liponowy możemy znaleźć w kapuście, kapuście włoskiej, a także szpinaku.

Następny artykuł: Zmarszczki na czole
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze