Trwa ładowanie...

Krajalnice do 200 zł. Pokroją mięso, chleb i warzywa

Avatar placeholder
28.11.2018 13:42
Krajalnica przyda się w każdej kuchni, w której chleb krojony ze sklepu to rzadkość
Krajalnica przyda się w każdej kuchni, w której chleb krojony ze sklepu to rzadkość (pexels.com)

Krajalnica to przydatne urządzenie kuchenne, szczególnie gdy chcemy szybko pokroić mięso, ukroić równe kromki chleba lub poszatkować warzywa. Wystarczy nam budżet nieprzekraczający 200 zł, żeby kupić zajmujące niewiele miejsca krajalnice do warzyw lub solidne krajalnice do chleba i wędlin.

spis treści

1. Rodzaje krajalnic

Najbardziej klasyczne krajalnice to wolnostojące lub przeznaczone do zabudowy urządzenia elektryczne, które składają się z korpusu, podajnika i obrotowego ostrza. Podstawowy model to krajalnice do mięsa i chleba wyposażone w nóż z ząbkami. Jeśli zależy nam na wielofunkcyjności, bo chcemy od razu mieć możliwość krojenia również wędlin, sera i warzyw, do wyboru mamy urządzenia z dodatkowym gładkim ostrzem.

Specyficznym rodzajem krajalnic są szatkownice przeznaczone do rozdrabniania warzyw i owoców. Na rynku znajdziemy urządzenia z wymiennymi wkładkami do krojenia lub krajalnice spiralne do makaronu warzywnego. Alternatywą do urządzeń elektrycznych są krajalnice mechaniczne, które zastąpią nóż i pozwolą szybko pokroić specyficzne produkty takie jak jajka, frytki, pomidory, cebula lub inne warzywa.

Zobacz film: "Najczęstsze błędy popełniane przy krojeniu owoców i warzyw"

2. Krajalnice do warzyw

Krajalnice do warzyw to niedrogie i przydatne wyposażenie kuchni, które ułatwi przygotowywanie surówek z warzyw, takich jak cukinia, marchew, ogórek, seler czy ziemniaki. Jeśli staramy się zdrowo odżywiać, ale brakuje nam czasu i cierpliwości na mozolne krojenie składników do sałatek czy innych dań kilka razy dziennie, to właśnie szatkownica pomoże przyśpieszyć ten proces. Dzięki krajalnicom spiralnym uzyskamy przypominające makaron spirale np. z buraków albo cukinii, które będą świetną alternatywą dla klasycznego spaghetti.

3. Krajalnice do mięsa, chleba i sera

Krajalnica to praktyczne rozwiązanie, kiedy wolimy kupić świeże produkty w jednym kawałku, nie zaś od razu pokrojone. Wiele osób preferuje właśnie takie podejście do zakupu artykułów spożywczych m.in. dlatego, że produkty krojone po otwarciu opakowania szybciej się psują lub wysychają. Dzięki dobrej krajalnicy z odpowiednim wyposażeniem pokroimy nie tylko surowe mięso, wędliny, sery i chleb, ale też warzywa, a do tego wybierzemy preferowaną grubość cięcia na plastry czy kromki.

Krajalnice i inne niezbędne narzędzia i akcesoria do Twojej kuchni znajdziesz już teraz na WP radarOkazji.

Obudowa tańszych krajalnic zazwyczaj jest wykonana z tworzyw sztucznych, co jednak wpływa korzystnie na prostotę przechowywania, gdyż są lżejsze. W przypadku krajalnic wolnostojących możemy też zetknąć się ergonomicznymi modelami o składanej obudowie. Na funkcjonalność krajalnicy do mięsa i chleba wpływa możliwość regulacji grubości krojenia, dzięki czemu uzyskamy zarówno grube kromki chleba, jak i cieniutkie plasterki szynki. Przydatną funkcją krajalnicy może być praca pulsacyjna, która pozwoli na bardziej precyzyjne cięcie niż w trybie ciągłym.

Dla bezpieczeństwa domowników warto sprawdzić, jak prezentuje się specyfikacja techniczna krajalnicy. Ważne będą antypoślizgowe nóżki lub przyssawki, ochrona palców, a także blokada chroniąca przed przypadkowym uruchomieniem. Jeśli zależy nam też na innych aspektach higieny pracy urządzenia, zwróćmy uwagę na to, jak głośno będzie ono pracowało. Nie musimy za to przywiązywać dużej wagi do mocy krajalnicy, gdyż w warunkach domowych sprawdzi się urządzenie już o mocy 100 W.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze