Poznaj 5 produktów, które pomogą ci uzyskać piękną opaleniznę
Kochamy piękną opaleniznę. Niestety często zapominamy, że słońce może również doprowadzić do raka skóry i jej szybszego starzenia się. Na szczęście osoby, które lubią opaleniznę, nie muszą z niej rezygnować. Wystarczy, że uzupełnią swoją codzienną dietę o produkty, które dodadzą skórze złotego blasku.
W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie w Leeds wykazano, że osoby, które uzyskały efekt naturalnej opalenizny dzięki diecie bogatej w określone witaminy i minerały były uważane, za bardziej atrakcyjne niż te, które opalały się na słońcu.
Naukowcy tłumaczą, że istnieją dwa sposoby na zabarwienie skóry- karotenoidy i melanina. Te pierwsze pochodzą z warzyw i owoców, natomiast melanina jest wytwarzana w skórze pod wpływem słońca. Warto wypróbować zatem efekt, jaki można osiągnąć, dzięki drobnym zmianom w naszej diecie.
Zobacz także: Co przyspiesza opalanie?
Słodkie ziemniaki
Mają wiele zastosowań. W kuchni bataty można wykorzystać zarówno do przygotowania frytek, jak i do zrobienia ciasta. Jednak mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że bataty mogą również sprawić, że zyskamy efekt pięknej opalenizny.
Okazuje się bowiem, że słodkie ziemniaki mają najwyższy poziom karotenoidów w porównaniu do wszystkich innych warzyw, a to właśnie ten składnik odpowiedzialny jest za efekt naturalnej opalenizny. Jest to więc kolejny argument za tym, aby włączyć bataty do naszej codziennej diety.
Zobacz także: Zwykłe ziemniaki kontra bataty – które wybierasz?
Jarmuż
Jarmuż wciąż jest bardzo popularny i do tego łatwo dostępny, a świadomość na temat jego dobroczynnego wpływu na całe nasze ciało stale wzrasta.
Mało kto jednak wie, że jarmuż ma również pozytywny wpływ na nasz wygląd. Choć może się to wydawać zaskakujące, warzywo ma wysoki poziom karotenoidów, które ocieplają odcień naszej skóry.
Zobacz także: Co jest zdrowsze – szpinak czy jarmuż?
Szpinak
Szpinak zawiera dużo karotenoidów oraz witaminy K.
Witamina K pozytywnie wpływa na krzepnięcie krwi, oraz zdrowie kości. Dlatego, jeśli zależy nam zarówno na zdrowiu serca oraz kości, jak i pięknym odcieniu skóry dorzućmy garść szpinaku do kolejnego posiłku.
Zobacz także: Chcesz być lepszy w sporcie? Jedz szpinak!
Mango
To tropikalny owoc, który jest częstym składnikiem różnych koktajli nie bez powodu. Mango nie tylko poprawi odcień naszej skóry dzięki dużej zawartości karotenoidów, ale też pomoże zapobiec nowotworom jelita grubego, piersi, prostaty i białaczce. Owoc jest bowiem bogatym źródłem takich przeciwutleniaczy jak kwercetyna, astragalina i kwas galusanowy.
Zobacz także: Kiedy owoce mogą zaszkodzić?
Pomidory
Bardzo popularne. Są podstawą keczupu, wielu sosów do makaronu, składnikiemsałatek i dodatkiem do innych dań. Swój czerwony kolor również zawdzięczają obecności karotenoidów, w tym najcenniejszego likopenu.
Likopen zyskał uznanie dzięki temu, że zapobiega wielu chorobom, takim jak choroby serca, rak, zaćma i astma.
W niektórych przypadkach był on nawet stosowany w leczeniu HPV. Tak więc dzięki pomidorom w codziennym menu zyska nie tylko nasz wygląd, ale też zdrowie.
Zobacz także: 10 faktów na temat pomidora
Źródła
- eatthis.com