- mgr Marianna Hall
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Produkty, które chronią przed oparzeniami słonecznymi
Przed nami lato, a z nim pierwsze oparzenia słoneczne. Na szczęście w tym roku możesz zrobić coś, by się przed nimi uchronić. Produkty do pielęgnacji skóry, warto wspomóc naturalnie. Takie połączenie da doskonałe rezultaty. Zacznij korzystać z tych, które masz w swojej kuchni.
Co pomoże w profilaktyce oparzeń? Sprawdź naszą listę.
Sprawdź również: Połączenie dwóch składników. Spala tłuszcz, przyspiesza utratę kilogramów
Czerwone wino
Czerwone wino to bogactwo antyoksydantów. Dzięki nim już jedna lampka tego alkoholu wzmacnia ochronę przed szkodliwym działaniem UVA. To właśnie te promienie wnikając głęboko w skórę, wywołują jej podrażnienia.
UVA prowadzą też do tworzenia się wolnych rodników, a te z kolei powodują: fotostarzenie, nietolerancję na słońce czy przebarwienia skóry.
Pozytywny wpływ czerwonego wina na skórę potwierdzają naukowcy. Ich badania opublikowano w "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Sprawdź również: Na niestrawność i zatrutą wątrobę. Naturalne, darmowe lekarstwo
Słodkie ziemniaki
Czy wiesz, że kiedy jesteś odwodniony, masz większą ochotę na słodycze? Zamiast sięgać po lody w budce przy basenie, przygotuj sobie wcześniej posiłek składający się ze słodkich ziemniaków.
Są one nie tylko źródłem potasu, ale i cennego beta-karotenu. Z badań "The American Journal of Clinical Nutrition" wynika, że właśnie ta witamina ma duże znaczenie w zachowaniu zdrowego stanu skóry.
Związek działa jak filtr przeciwsłoneczny i chroni przed powstawaniem przebarwień na skórze po przebywaniu na słońcu.
Sprawdź również: Od państwa dostają 1400 zł miesięcznie. Nie starcza nawet na leki
Oliwa
W profilaktyce oparzeń słonecznych warto też zastosować oliwę. To naturalna ochrona przed promieniowaniem UVA. Wszystko dzięki zawartemu w niej skwalanowi. Uzupełnia on braki w lipidowej warstwie naskórka oraz pielęgnuje skórę suchą, odwodnioną i wrażliwą.
I chociaż składnik ten występuje naturalnie w naszej skórze, warto zadbać o jego suplementację. To dzięki niemu przedłużone zostaje działanie koenzymu Q10 oraz witamin A i E.
Truskawki
Już 100g truskawek zawiera ok. 58mg witaminy C. I właśnie dlatego po porcje tych czerwonych owoców powinniśmy sięgać jak najczęściej. Dlaczego?
Według badań przeprowadzonych w Vanavarayar Institute of Agriculture w Indiach, to właśnie witamina C odgrywa główną rolę w niszczeniu szkodliwych wolnych rodników. Hamując ich namnażanie, zmniejsza też ryzyko wystąpienia wielu negatywnych zmian skórnych.
Sprawdź również: Wyjaśniamy, dlaczego słodkie, słone i tłuste produkty smakują najlepiej
Awokado
Czas na awokado, które zawiera duże ilości witaminy E – silnego przeciwutleniacza, który chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. 100g owocu to 2,2mg tego składnika.
Witamina E zapobiega też powstawaniu przedwczesnych zmarszczek. Pojawiają się one najczęściej jako efekt uboczny zbyt częstego przebywania na słońcu.
Z zalet awokado warto korzystać również od zewnątrz. Olejek z owocu dzięki zawartości witamin, uzupełni barierę lipidową skóry i doskonale nawilży najbardziej przesuszoną skórę.
Łosoś
Czy jedzenie ryb może pomóc w profilaktyce oparzeń słonecznych? Okazuje się, że tak. Jeżeli planujesz urlop w słonecznym miejscu, zacznij regularnie spożywać łososia.
Badania brytyjskich naukowców wykazały, że właśnie ten gatunek ryb chroni przed oparzeniami słonecznymi i zmianami w DNA, które w konsekwencji mogą prowadzić do rozwijania się nowotworów. Wszystko to jest wynikiem pozytywnego działania kwasów omega-3.
Źródła
- eatthis.com/