Wiosenny detoks. Sprzęty AGD, które ci się przydadzą
W okresie zimowym często zaniedbujemy dietę, a nasz organizm zaczyna wykazywać oznaki niedoboru witamin i minerałów. Właśnie to motywuje wiele osób, by przeprowadzić wiosenny detoks, którego celem jest poprawienie kondycji organizmu. Podpowiadamy, jakie sprzęty AGD pomogą nam przygotować zdrowe soki, koktajle i posiłki.
1. Dieta sokowa
Do najpopularniejszych sposobów na oczyszczenie organizmu należy dieta sokowa. Możemy zdecydować się na kilkudniową kurację oczyszczającą lub postawić na urozmaicenie codziennej diety sokami warzywnymi i owocowymi, co długoterminowo wspomoże procesy oczyszczania organizmu.
W domowych warunkach najprościej uzyskać soki przy pomocy sokowirówek i wyciskarek, które pozwolą na uzyskanie świeżego soku z naszych ulubionych warzyw i owoców. Alternatywą dla tych dwóch urządzeń może być blender, chociaż w jego przypadku uzyskanym produktem będzie napój przypominający gęsty koktajl. Możemy uzyskać również konsystencję soku, jeśli dodamy do blendera wodę, a gotowy napój przecedzimy.
Sokowirówki, wyciskarki, blendery... Wszystko, czego potrzebujesz w swojej kuchni znajdziesz już teraz na WP radarOkazji.
Najwięcej cennych substancji zawartych w warzywach i owocach zachowamy, korzystając z wyciskarki do soków. Dzięki niej uzyskamy gęsty i mętny sok z dowolnych owoców oraz warzyw liściastych takich jak szpinak, a do tego nie stracimy cennych składników odżywczych. Po sokowirówkę warto sięgnąć, gdy preferujemy klarowne soki lub chcemy pozyskiwać sok głównie z twardych warzyw takich jak buraki czy marchew. Na wybór między wyciskarką a sokowirówką może też wpłynąć cena – mniejsze fundusze pochłonie zakup sokowirówki.
2. Warzywa w różnych postaciach
Oczyszczanie organizmu wspomagają nie tylko soki. Istotna jest również dieta, w której powinno pojawiać się dużo warzyw. Możemy je spożywać w różnych formach, a więc zarówno w postaci koktajli warzywnych, jak i surówek lub warzyw gotowanych na parze. Podczas detoksu szczególnie polecane są koktajle z buraków, marchwi czy pomidorów.
Jeżeli planujemy jeść dużo sałatek i surówek, a w ramach przekąsek również będziemy sięgać po warzywa, przyda nam się krajalnica. Ułatwi ona obróbkę surowych produktów i szybsze przygotowywanie dań. Składnikami sałatek oraz surówek detoksykacyjnych powinny być m.in. marchew, seler, papryka czy brokuły. Warto do nich dodawać natkę pietruszki, rukolę, szczypiorek i świeżą bazylię. Dobrym urozmaiceniem będą też zupy jarzynowe czy krem z dyni.
Możemy też sięgać po warzywa gotowane na parze, które przygotować w urządzeniu znanym jako parowar. To urządzenie przyda się również do codziennego gotowania na parze zdrowych i dietetycznych dań. Przygotujemy w nim nie tylko warzywa, takie jak kalafior, brokuły czy szpinak, ale też ryby i delikatne mięsa.
3. Dlaczego warto zrobić wiosenny detoks?
Detoks organizmu ma prowadzić do poprawienia metabolizmu, wzmocnienia odporności i poprawienia samopoczucia. Pamiętajmy więc, żeby podczas kuracji oczyszczającej dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników, a także zrezygnować z kawy, alkoholu czy papierosów. Warto też wiosenny detoks wykorzystać jako motywację, by na stałe wprowadzić do naszej diety bogate w błonnik i witaminy owoce i warzywa.